Hopp til innhold
Illustrasjon Mobbing
Foto: NRK

Vold i skolen

Oppsummert

362 volds- og trusselhendelser ble registrert som svært alvorlige i Oslo-skolen i 2021. Det er en økning fra pandemi-uåret 2020, men færre enn årene før.

  • Økt vold i Oslo-skolen

    På seks år har det blitt sendt 23.000 meldinger om vold og trusler fra skolene i Oslo. Stadig flere lærere sier de har opplevd vold på arbeidsplassen.

    Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen lærere som rapporterer om vold har økt helt siden 2013.

    Økningen er mye tydeligere enn i andre yrker, skriver Aftenposten.

    – Vi kan slå fast at det har vært en økning i andelen som rapporterer om vold blant sysselsatte i undervisningsyrker, sier Kristina Strand Støren i SSB til avisen.

    Frp-leder Sylvi Listhaug mener pandemien, sosiale medier og mobilbruk og innskrenking av lærerens makt i klasserommet kan ha bidratt til voldsøkningen i Oslo-skolen.

    Kvinnelig lærer underviser. Elever i klasserom.
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • 380 meldinger om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i bodøskolen i fjor

    I løpet av fjoråret ble det rapportert inn 20.914 hendelser om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i skolene i Norges 20 største kommuner, melder Utdanningsnytt.

    En av kommunene er Bodø, hvor det i fjor ble meldt om 380 avvik.

    I Bodø ble det for eksempel vært 28 tilfeller av kveling de siste fem år og at det er registrert 221 kloringer og spytting i den samme perioden.

    Leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier at alle skal føle seg trygge på jobb og at han ser svært alvorlig på at ansatte opplever vold og trusler på arbeidsplassen.

    – Det er helt tydelig at vi trenger forbedring både i det forebyggende arbeidet og i rutinene for å ivareta ansatte når uakseptable situasjoner likevel oppstår. Dette er et lederansvar og et ansvar for lokal skolemyndighet. Mitt inntrykk er at de aller fleste kommuner i landet må forbedre seg på disse områdene, sier Handal.

    Skolesekk i klasserom
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • 4.964 voldshendelser i Oslo-skolen

    Antallet rapporterte volds- og trusselhendelser i Oslo-skolen er tilbake på det nivået det var før pandemien, viser rapport. I 2022 ble det meldt inn 4.964 hendelser.

    – Vi prioriterer høyt å styrke arbeidet med å forebygge vold og trusler. Tallene viser at de fleste ansatte ikke blir utsatt for vold, men når det likevel skjer er det alvorlig, sier konstituert divisjonsdirektør Anita Capjon Bergh i Utdanningsetaten i en pressemelding.

    I 2022 ble det meldt inn 4.964 saker. Dette er en økning sammenlignet med pandemiårene, men tilsvarer omtrent det samme nivået som før pandemien, med 4.840 hendelser i 2019, opplyser Osloskolen.

    De fleste hendelsene som er rapportert gjelder for barn mellom 6 og 12 år. Mange hendelser gjelder samtidig de samme barna. Assistenter og ufaglærte melder om flest hendelser. 1.803 hendelser gjelder barneskolen, mens det er meldt om 136 hendelser i ungdomsskolen og 120 hendelser på videregående skole, kommer det fram i pressemeldingen.

    (NTB)

  • Elev dømt til ubetinget fengsel for vold mot lærer

    En tidligere elev ved Hersleb videregående skole i Oslo er dømt til fengsel for å ha angrepet en lærer i skolegården.

    Ifølge tiltalen la han læreren sin i bakken. Men verken Arbeidstilsynet, Nav eller forsikringsselskap ble varslet.

    Eleven, som nå er 23 år gammel er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel, skriver Utdanningsnytt.

    Ifølge læreren har hendelsen påvirket han mye i etterkant.

  • Auka vald og truslar mot tilsette i Bærum kommune

    Kvart år sidan 2018 har det blitt meldt om fleire truslar og meir vald i Bærum kommune. Det viser ein rapport Bærum kommune behandla i dag.

    Det er innan pleie og omsorg og skule som skil seg mest ut. Kommunestyret har sendt rapporten til vidare behandling i forskjellige utval, og bedt kommunedirektøren lage ein rapport slik at dei kan følge opp saka.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no