Hopp til innhold
Boforhold i Qatar
Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

VM i Qatar

Oppsummert

Amnesty har bedt FIFA stoppe VM i Qatar i 2022 fordi arbeidsforholdene for de mange som arbeiderne i landet er så dårlige. LO mener mange arbeidere lever som slaver.

 • Emiren av Qatar ber VM-turister respektere landets kultur

  Qatar håper å ønske verden velkommen til Doha i forbindelse med fotball-VM i vinter, men på spørsmål om deltakelse av LHBT+-personer, svarte den qatarske emiren Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani at de «forventer og ønsker at folk respekterer vår kultur», ifølge Reuters. Tidligere i mai skrev NRK, SVT og DR at flere VM-hotell nekter homofile adgang. Fifa har senere uttalt at de vil kansellere kontrakten med VM-hotell som ikke mottar gjester på en «ikke-diskriminerende» måte.

  The Torch
  Foto: USA TODAY USPW / Reuters
 • Menneskerettsgrupper krever milliardkompensasjon til migrantarbeidere i Qatar

  En koalisjon av menneskerettsgrupper krever at Fifa og Qatar setter av 4,3 milliarder kroner til kompensasjon til skadde migrantarbeidere og etterlatte.

  «Fifa og Qatar har sviktet migrantarbeiderne som har vært avgjørende for verdensmesterskapet (i fotball) i 2022, men de kan fortsatt gi kompensasjon til de alvorlig skadde og familiene til de døde», skriver Human Rights Watch i en uttalelse.

  Bak uttalelsen står også Amnesty, organisasjonen FairSquare og en koalisjon av menneskerettsgrupper. (NTB)

  Qatar
  Foto: NTB
 • Klaveness-tur til Qatar utsatt

  Fotballpresident Lise Klaveness og hennes Uefa-kollegaer får likevel ikke møte myndighetene og VM-komiteen i Qatar 17. mai, melder Fotball.TV.

  I stedet planlegger Klaveness og øvrige representanter fra fotballnasjoner i Europa å besøke VM-vertslandet i slutten av juni. Det skyldes at qatarske myndigheter ikke har anledning til å møte dem 17. mai som planlagt.

  – Vi møttes i går kveld i Uefa-gruppen og fikk vite at qatarske myndigheter og komiteen ikke kan treffe oss før i juni. Og da var vurderingen om man likevel skal reise nå for å treffe arbeidere og NGO-er (ikke-statlige organisasjoner). Vi ble enige om å ta et digitalt møte med NGO-ene i neste uke, og at vi heller drar i juni, for det er et stort poeng å møte myndighetene, sier Klaveness til Fotball.TV i forbindelse med Uefa-kongressen i Wien.

  – Det ble et ganske markant flertall for å reise. Jeg er glad for at vi utsetter det til vi kan få treffe myndighetene. Vi må legge press på dem, og det bør skje på denne siden av sommeren, fortsetter den norske fotballpresidenten. (NTB)

  Lise Klaveness
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Ny dato klar for Ukrainas VM-omspill

  VM-omspillskampen i fotball mellom Skottland og Ukraina er satt til 1. juni. Kampen skulle vært spilt i slutten av mars, men ble utsatt etter Ukraina-krigen.

  Det opplyser Fifa skjærtorsdag. Kampen finner sted i Glasgow.

  Vinneren av oppgjøret møter Wales i en finale om en VM-billett. Denne kampen spilles i Cardiff 5. juni.

  Vinneren havner i VM-gruppe med England, USA og Iran. De omlagte sluttspillkampene vil bety at datoene for Uefa Nations League-kamper i samme tidsrom, også flyttes, ifølge Fifa. (NTB)

  588393409
  Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP
 • Klaveness planlegg ny Qatar-reise

  Fotballpresident Lise Klaveness ønskjer å ta VM-sjef Hassan Al Thawadi på ordet og rette kritikken direkte under nye møte i mai. Det fortel Klaveness til NRK fredag formiddag.

  Klaveness fortel at ho torsdag var i møte med fleire Uefa-forbund.

  Lise Klaveness på talerstolen under Qatar Soccer WCup FIFA Congress 31. mars 2022
  Foto: Hassan Ammar / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no