Boforhold i Qatar
Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

VM i Qatar

Oppsummert

Amnesty har bedt FIFA stoppe VM i Qatar i 2022 fordi arbeidsforholdene for de mange som arbeiderne i landet er så dårlige. LO mener mange arbeidere lever som slaver.

 • Behandler Qatar-spørsmålet i juni

  Bodø/Glimt skal ta stilling til en eventuell boikott av Qatar-VM på et ekstraordinært årsmøte 17. juni.

  Det er tre dager før det holdes ekstraordinært fotballting om saken.

  Bodø/Glimt bestemte seg på sitt årsmøte i mars for å utsette avstemningen over Qatar-spørsmålet. Det skjedde i en periode der flere norske toppfotballklubber besluttet å støtte en boikott av neste års fotball-VM.

  WvgnnK4DfpA
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • NFF innkalt til Qatar-møte med Fifa

  De nordiske fotballforbundene er i neste uke innkalt til et møte med Fifa om VM i Qatar.

  Det er den danske fotballpresidenten Jesper Møller som opplyser dette til nyhetsbyrået Ritzau.

  Det bekreftes også av fotballpresident Terje Svendsen overfor NTB.

  – Det er riktig at vi er invitert til et møte med Fifa i neste uke. Som kjent har Danmark, Sverige og Norge skriftlig stilt noen spørsmål til Fifa knyttet til Qatar-VM. Vår forventning er at Fifa svarer på disse spørsmålene, sier Svendsen.

  I forrige uke sendte Norges, Sveriges og Danmarks fotballforbund hvert sitt brev til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) med en rekke spørsmål knyttet til forholdene i Qatar.

  Møtet er kommet i stand som et resultat av disse brevene, ifølge Ritzau.

  – Som en reaksjon er vi blitt innkalt til et møte sammen med de nordiske forbundene, og vi forventer å få noen svar, sier Møller.

  – Foruten Fifa skal det være representanter fra Qatar til stede på møtet, samt fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner, legger han til.

  Arbeidarar på VM-anlegg i Qatar
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • NFF gjør som det svenske forbundet

  Torsdag sendte det svenske fotballforbundet et åpent brev til FIFA, der de ber organisasjonen øke trykket mot Qatar i forbindelse med fotball-VM der neste år. Nå bekrefter fotballpresident Terje Svendsen at det norske forbundet skal gjøre det samme.

  – Vi har et styremøte på mandag kveld, hvor vi kommer til å behandle en henvendelse til FIFA og vil sende den henvendelsen i etterkant av det møtet, sier Svendsen til NRK.

  – Det er en form for koordinert aktivitet blant de nordiske landene, men vi gjør det individuelt.

  Svendsen sier at han regner med at også Danmark skal sende en slik henvendelse til FIFA, men at i hvert fall det norske forbundet kommer til å følge dette opp. Innholdet i brevet fra NFF avgjøres på mandag.

  Norges Fotballforbund med pressekonferanse
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Brøndby-fansen krev boikott

  Fansen til den danske fotballklubben Brøndby krev boikott av VM-sluttspelet i Qatar, det skriv klubben på sine heimesider. Klubben oppfordrar det danske fotballforbundet (DBU) til å samle fleire nasjonale forbund for å boikotte meisterskapet til neste år.

  Brøndby-fans
  Foto: Thibault Savary / AFP
 • Tyske supportere med krav til Qatar

  Den tyske supporteralliansen Unsere Kurve krever at Det tyske fotballforbundet og Fifa utarbeider en kravliste som arrangøren av fotball-VM i Qatar må oppfylle.

  Supportergrupperingen uttalte tirsdag at kravene den mener må stilles til VM-verten må være oppfylt innen 31. august 2022.

  Listen skal også danne grunnlaget for en avgjørelse om Tyskland skal delta i verdensmesterskapet eller boikotte det.

  Blant kriteriene som nevnes av supporterne, er at det ansettes uavhengige observatører som skal overvåke arbeidsforholdene og garantere for pressefrihet i Qatar.

  En rekke landslag, blant dem det norske, har den siste tiden gjennomført markeringer rundt Qatar-VM. Tyskland var siste land ut med en markering med T-skjorter der ordet «menneskerettigheter» var malt på.

  Danmark, Belgia og Nederland har også gjort det samme.

  Arbeidere på innsiden av Al Bayt-stadion i Doha, Qatar
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no