Hopp til innhold

Vil ikke se rettssaken på TV

Halvparten av de spurte i en ny undersøkelse mener det er galt å overføre rettssaken mot Anders Behring Breivik på TV.

journalister fengslingsmøte
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Mediene får ikke filme Breiviks forklaring , men Oslo tingrett har bestemt at deler av rettssaken mot Anders Behring Breivik skal TV-overføres.

Halvparten av oss vil likevel slippe å se noe av rettssaken på TV.

Det kommer fram i en undersøkelse utført av Norstat for NRK, der 50 % av de spurte svarer at ingen deler av rettssaken bør kunne sendes på TV.

– Redde for å gi ham plattform

– Mange er nok engstelige for at Breivik skal få en plattform der han kan gi uttrykk for sine ideologiske synspunkter, og for at noen skal tenke at han har rett, sier professor i sosialpsykologi Reidar Ommundsen.

Reidar Ommundsen

Reidar Ommundsen

Han understreker at det er vanskelig å si akkurat hva som er grunnen til at så mange ikke vil at rettssaken skal sendes på TV, men tror at det for noen kan handle om at de har gått lei.

– Det kan nok tenkes at noen har fått nok av den voldsomme mediedekningen, og at det er derfor de ikke vil at rettssaken skal vises på TV, sier Ommundsen.

Unge vil se mest

Rundt en av tre er enige i rettens beslutning om å TV-overføre deler av rettssaken, mens 15 prosent av de spurte mener TV-seerne bør få muligheten til å se hele saken.

Ifølge undersøkelsen er det de under 30 år som vil se mest. Hele 20 prosent i denne gruppen synes hele rettssaken bør TV-overføres.

– Noen er sikkert nysgjerrige. Dette er jo en historisk hendelse, og det kan være mange som ønsker å se hele rettssaken av den grunn, sier Ommundsen.

– Kan være betryggende

Han legger til at det også kan være andre grunner til å ønske å se Breivik i rettssalen.

– Får vi se Breivik i rettssalen ser vi en mann som er tatt av politiet og under myndighetenes kontroll. For noen kan dette virke svært betryggende, avslutter Ommundsen.

Rettssaken i Oslo tingrett skal overføres til rettssaler andre steder i landet, og vil dermed kunne følges av rundt 1000 mennesker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no