Vil ha hemmelige SMS-er på bordet: – Slutt å gjem deg, Mæland

Redaktør beskylder Høyre for dobbeltmoral og for å være i en makt-tåke i Mæland-saken. Ap mener de hemmeligholdte SMS-ene må åpnes.

Monica Mæland etter Stortingets muntlige spørretime

MOBIL-MONICA: Næringsminister Monica Mæland vil ikke offentliggjøre SMS-ene hun har sendt Thorhild Widvey.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi kan ikke leve med den usikkerheten næringsministeren har skapt. Mitt råd er at hun selv tar initiativ til å få alle fakta på bordet. Hun bør begynne med å offentliggjøre SMS-ene hun holder hemmelige, sier Hadia Tajik til NRK.

Ap-nestlederen er oppgitt over det hun mener er Høyres manglende evne til å svare på spørsmål i Mæland-saken.

Nærbilde av Hadia Tajik (Ap)

KRITISK: Arbeiderpartiets nestleder mener Monica Mæland gjemmer seg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg registrerer at de samme folkene som gikk høyt på banen i tidligere saker nå sitter musestille og ikke sier et eneste ord, ikke stiller ett kritisk spørsmål og ikke kommer med et eneste svar i en sak der det er flere enn oss i Ap som spør seg hva som har skjedd, sier Tajik.

– Helt andre standarder for seg selv

Lørdag erfarte NRK at næringsminister Monica Mæland (H) ikke reellt vurderte andre navn enn venninnen Thorhild Widvey (H) til styreledervervet i Statkraft.

Det ble også sendt flere SMS-meldinger mellom Widvey og Mæland om Statkraft-vervet i forkant av utnevnelsen. Innholdet i disse meldingene har næringsministeren hemmeligstemplet.

Etter at NRK satte søkelys på styreutnevnelsen har Høyre i en kronikk valgt å forsvare Mæland ved å dra frem habilitetssakene Trond Giske og Jonas Gahr Støre var involvert i da de rødgrønne styrte landet.

Om dette sier Hadia Tajik at hun mener Ap har tålt kritikk når de har sittet ved makten:

– Så merker jeg meg at Mæland og Erna Solberg gjemmer seg når kritikken rammer dem.

Jens Stoltenberg avsatte i sin tid både Audun Lysbakken (SV) og Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) som statsråder etter at de hadde gitt fordeler til sine egne og delvis ble tatt i løgn.

– Er Mæland-saken verre enn habilitets-sakene under Ap?

- Det er umulig å svare på så lenge Høyre holder informasjon hemmelig. Det Mæland-saken viser er at Høyre og FrP opererer med helt andre standarder for seg selv enn de gjør for andre, svarer Tajik.

Stanghelle beskylder Høyre for dobbeltmoral

– Høyre gjør nå mye av det samme som de kritiserte Ap for, oppsummerer Harald Stanghelle til NRK.

Redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle l

SER LIKHETSTREKK: Politisk kommentator Harald Stanghelle mener Høyre opptrer på samme måte som de kritiserte Ap for da de var i opposisjon.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Aftenpostens erfarne redaktør mener Høyre burde klart å være like prinsipielle når de har makt, som de var før de fikk makt.

– Da Ap hadde makten var Høyre en skarp kritiker av Støre og Giske som begge beveget seg i inhabilitens skyggeland. Ap avviste det blankt den gangen. Nå har de skiftet roller.

Redaktøren mener hovedproblemet i Mæland-saken er at næringsministeren ikke fikk undersøkt sin egen habilitet før hun utnevnte Widvey.

– Det som går igjen i denne type saker er at enkelte politikere lever i sin egen makt-tåke, hvor de ikke evner å se spørsmålene og de problematiske sidene ved en sak før media begynner å være kritiske, sier Stanghelle.

Monica Mæland har sagt hun ikke har flere kommentarer å gi om denne saken før lovavdelingen har konkludert om hennes habilitet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no