Hopp til innhold

Vil ha forbud mot AI-drevet reklame mot barn

KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad har tidligere utfordret barne - og familieminister Kjersti Toppe (Sp) på hva hun vil gjøre for å sikre at reklameforbudet mot barn opprettholdes i kanaler der kunstig intelligens tas i bruk.

Bakgrunnen er at Snapchat skal innføre sponsede lenker i «My AI», chatteroboten som svarer Snapchat-brukere ved hjelp av kunstig intelligens.

I sitt svar til Ropstad skriver Toppe blant annet at hun deler bekymringen for om reguleringen av sosiale medium og reklame klarer å henge med på utviklingen, og hvilke konsekvenser dette kan ha for barn og unge.

I det omfattende svaret skriver Toppe også at regjeringen er i gang med en helhetlig gjennomgang av forbrukervernet til barn i digitale medier, som barne - og familiedepartementet leder.

– Vi vurderer nå om reglene og håndhevelsen av disse kan forbedres i møte med den digitale utviklingen, skriver Toppe.

Ropstad er ikke imponert over svaret.

– Det er fint at Toppe sier at hun skal se på det. Men vi trenger konkrete tiltak når vi vet at de store selskapene allerede er i gang med å markedsføre mot barn, sier Ropstad.

Han mener det bør innføres totalforbud mot å bruke AI (kunstig intelligens) til å distribuere reklame rettet mot barn på sosiale medier.

– Vi må passe på at vi ikke styres av den teknologiske utviklingen, men at vi heller setter rammer for den. Vi må gjøre det vi kan for å forhindre en utvikling i feil retning. Barna må beskyttes på nett, sier Ropstad.

Skjermbilde av My AI fra Snapchat
Foto: Skjermdump / Snapchat

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no