NRK Meny
Avstemming ved Kirkemøtet
Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Vielse av homofile

Oppsummert

Kirkemøtet i Trondheim bestemte mandag at Kirken skal innføre en ny vigselsliturgi for homofile. Men prestene kan selv velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede.

 • Kan ikke nekte homovigsel

  – Det må en domsavgjørelse til for at Eiken kyrkje i Vest-Agder kan nekte homofil vigsel, sier fungerende biskop i Agder og Telemark, Bjarne Sveinall. Han er enig med kulturministeren, som i forrige uke sa at kirker ikke kan nekte å ta i bruk den nye kjønnsnøytrale liturgien. Les mer.

 • Biskopen om vielse av homofile

  Biskop Ivar Braut understreker i et åpent brev til Nærbø Sokneråd at ordningen er som Kirkemøtet og bispemøtet har bestemt. Likekjønnede som ber om vigsel i Nærbø sokn, vil få det på samme måte som alle andre.

 • Kan ikke nekte å vie homofile

  Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener Nærbø sokneråd ikke kan nekte å vie homofile par, skriver Jærbladet. Kulturministeren mener menighetsmøtet på Nærbø må følge den nye vigsels-liturgien som er vedtatt av Kirkemøtet.

  Nærbø kirke
  Foto: Aasa Kvia
 • Jærprester vil ikke vie homofile

  12 av 13 prester på Jæren vil ikke vie homofile par, skriver Jærbladet. Det er kun sogneprest Gunnar Frøyland i Time som vil ta i bruk den nye vigselsliturgien som åpner for at homofile og lesbiske par kan gifte seg i kirken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no