Hopp til innhold
Davos i Sveits, der Verdens økonomiske forum, World Economic Forum, blir arrangert.
Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Verdens økonomiske forum i Davos

Oppsummert

Verdens økonomiske forum arrangeres i Davos, og politiske og økonomiske ledere fra hele verden er på deltagerlisten. Årets forum åpner mandag 16. januar.

  • Von der Leyen: EU vil styrke innsatsen for grønn industri

    En ny plan skal gjøre det enklere å få gjennom støtte og subsidier til grønn industri i EU-landene, melder EU-president Ursula von der Leyen.

    I sin tale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag la von der Leyen fram grunntrekkene for en grønn industriplan som både skal hjelpe de 27 landene mot målet om karbonnøytralitet i 2050.

    Blant annet skal EU midlertidig tilpasse reglene sine for økonomisk støtte slik at den grønne omstillingen i industrien både kan framskyndes og forenkles.

    Von der Leyen la også vekt på at EU må handle og samarbeide med Kina innen grønn teknologi og presse på for like konkurransevilkår, da Kina dominerer innen blant annet elektriske kjøretøy og solcelleteknologi.

    – Vi vil fortsatt trenge Kina, og handle med dem, spesielt i denne overgangen. Vi må fokusere på å fjerne risiko i stedet for å løsrive oss fra hverandre, sa hun.

  • Verdens økonomiske forum i Davos

    En dyptgående oppstykking av samfunnet river både land og folk i stykker, mener Klaus Schwab, grunnlegger av Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

    – Ved starten av dette året blir vi konfrontert av flere enestående utfordringer, sa Schwab under åpningstalen sin i Davos tirsdag.

    Den nå 84 år gamle grunnleggeren av WEF sa at den globale økonomien for tiden går gjennom store endringer som følge av koronapandemien og advarte om at verden er på vei mot «et rotete lappeteppe bestående av ulike makter».

    Videre sa Schwab at han håpet møtet i Davos kunne motvirke verdens økte oppstykking og konfrontasjoner.

    Temaet for årets møte i Davos, som samler både verdensledere og store selskaper, er «Samarbeid i en oppstykket verden».

    (NTB)

  • Rapport: De rikeste blir rikere

    De rikeste 1 prosentene i verden tjente inn nesten dobbelt så mye som resten de siste to årene, ifølge en rapport fra organisasjonen Oxfam.

    Organisasjonen publiserte sin årlige ulikhetsrapport mandag, samme dag som Verdens økonomiske forum (WEF) starter i Davos.

    De aller rikeste har bare blitt rikere mens mange har slitt med økte levekostnader som følge av koronapandemien og deretter Russlands krigføring mot Ukraina, ifølge rapporten.

    Mens minst 1,7 milliarder mennesker står i jobber der prisene vokser raskere enn lønningene, vokser milliardærenes formuer med 2,7 milliarder dollar per dag, ifølge Oxfam. Det tilsvarer knappe 27 milliarder kroner. (NTB)

  • Scholz: – Putin må ikke vinne

    Vladimir Putin har allerede mislykkes med alle sine strategiske mål, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz på siste dag av World Economic Forum i sveitsiske Davos.

    – Vårt mål er krystallklart – Putin må ikke vinne denne krigen. Og jeg er overbevist om at han ikke vil klare det, sa Scholz ifølge AFP.

    – Vi må gjøre det klart for ham at han ikke kan diktere en fredsløsning. Det er uakseptabelt for Ukraina og for oss, sa Scholz og lovet at Vesten vil fortsette å støtte Ukraina.

  • IMF: Kan være «største prøvelsen» siden andre verdenskrig

    Verdensøkonomien kan stå overfor den største prøvelsen siden andre verdenskrig, advarer IMF-sjef Kristalina Georgieva på Davos-toppmøtet som sparkes i gang i dag. Det melder The Guardian. Georgieva oppfordret deltakerne på Davos-toppmøtet, som inkluderer både statsledere og næringslivstopper fra hele verden, til å kjempe mot geopolitisk fragmentering.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no