Hopp til innhold
Davos i Sveits, der Verdens økonomiske forum, World Economic Forum, blir arrangert.
Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Verdens økonomiske forum i Davos

Oppsummert

Verdens økonomiske forum arrangeres i Davos, og politiske og økonomiske ledere fra hele verden er på deltagerlisten. Årets forum åpner mandag 16. januar.

  • Zelenskyj: Positive signaler fra EU

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket tirsdag på verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Han sa der at han hadde fått «positive signaler» om økonomisk støtte fra EU.

    Ifølge Reuters sa han også at han håper USA vil godkjenne ytterligere støtte i løpet av noen uker.

    - Om folk tenker dette bare handler om Ukraina, tar de grunnleggende feil, sa presidenten.

  • Ekstremvær og falske nyheter topper risikoliste

    Ekstremvær og desinformasjon er risikofaktorene med størst sannsynlighet for å utløse en global krise de neste årene, ifølge Verdens økonomiske forum (WEF).

    Ekstremvær står øverst på listen over mulige kriseutløsere over lengre tid, ifølge organisasjonen som arrangerer Davos-forumet.

    Desinformasjon er imidlertid den største risikofaktoren de neste to årene. Det ses i sammenheng med mange viktige valg, som i USA, India og Mexico.

    Falske nyheter kan bidra til å undergrave legitimiteten til valgene, frykter WEF-analytikerne. Kunstig intelligens kommer til å føre til flere falske nyheter, advarer de.

    Rapporten ble lagt fram onsdag, uken før den store Davos-konferansen.

    (NTB)

    Hottest Year
    Foto: Edmar Barros / AP
  • Von der Leyen: EU vil styrke innsatsen for grønn industri

    En ny plan skal gjøre det enklere å få gjennom støtte og subsidier til grønn industri i EU-landene, melder EU-president Ursula von der Leyen.

    I sin tale til Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos tirsdag la von der Leyen fram grunntrekkene for en grønn industriplan som både skal hjelpe de 27 landene mot målet om karbonnøytralitet i 2050.

    Blant annet skal EU midlertidig tilpasse reglene sine for økonomisk støtte slik at den grønne omstillingen i industrien både kan framskyndes og forenkles.

    Von der Leyen la også vekt på at EU må handle og samarbeide med Kina innen grønn teknologi og presse på for like konkurransevilkår, da Kina dominerer innen blant annet elektriske kjøretøy og solcelleteknologi.

    – Vi vil fortsatt trenge Kina, og handle med dem, spesielt i denne overgangen. Vi må fokusere på å fjerne risiko i stedet for å løsrive oss fra hverandre, sa hun.

  • Verdens økonomiske forum i Davos

    En dyptgående oppstykking av samfunnet river både land og folk i stykker, mener Klaus Schwab, grunnlegger av Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

    – Ved starten av dette året blir vi konfrontert av flere enestående utfordringer, sa Schwab under åpningstalen sin i Davos tirsdag.

    Den nå 84 år gamle grunnleggeren av WEF sa at den globale økonomien for tiden går gjennom store endringer som følge av koronapandemien og advarte om at verden er på vei mot «et rotete lappeteppe bestående av ulike makter».

    Videre sa Schwab at han håpet møtet i Davos kunne motvirke verdens økte oppstykking og konfrontasjoner.

    Temaet for årets møte i Davos, som samler både verdensledere og store selskaper, er «Samarbeid i en oppstykket verden».

    (NTB)

  • Rapport: De rikeste blir rikere

    De rikeste 1 prosentene i verden tjente inn nesten dobbelt så mye som resten de siste to årene, ifølge en rapport fra organisasjonen Oxfam.

    Organisasjonen publiserte sin årlige ulikhetsrapport mandag, samme dag som Verdens økonomiske forum (WEF) starter i Davos.

    De aller rikeste har bare blitt rikere mens mange har slitt med økte levekostnader som følge av koronapandemien og deretter Russlands krigføring mot Ukraina, ifølge rapporten.

    Mens minst 1,7 milliarder mennesker står i jobber der prisene vokser raskere enn lønningene, vokser milliardærenes formuer med 2,7 milliarder dollar per dag, ifølge Oxfam. Det tilsvarer knappe 27 milliarder kroner. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no