Hopp til innhold

Vedum kan behandle Stoltenberg-ansettelsen

Finansdepartementet skriver i en epost til NRK at Trygve Slagsvold Vedum ikke har slektskap, vennskap eller annen relasjon til noen av søkerne til sentralbanksjef-stillingen som tilsier behov for nærmere vurderinger av hans habilitet i ansettelsen.

En eventuell ansettelse av tidligere statsminister Jens Stoltenberg som sentralbanksjef vil behandles av Kongen i statsråd. Finansdepartementet forbereder saken, og fremmer den for regjeringen.

Dersom Stoltenberg blir innstilt, vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) melde seg inhabil. Flere andre statsråder i regjeringen var aktive politikere da Stoltenberg var statsminister.

Klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) vil be om en habilitetsvurdering, mens Ap-nestleder og arbeidsminister Hadia Tajik sier hun ikke har privat relasjon til noen av søkerne på søkerlisten, og vurderer seg ikke som inhabil overfor dem.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at hun har ingen nær personlig relasjon til Stoltenberg og er derfor ikke inhabil.

Utenriksminister Anniken Hutifeldt (Ap) har skriver i en epost tirsdag ettermiddag at hun har bedt om en vurdering av sin egen habilitet.

– Jeg har bedt rettsavdelingen i Utenriksdepartementet om en vurdering av min habilitet. Det har jeg bedt om fordi Jens Stoltenberg har vært min sjef og partileder i en årrekke, og vi har kjent hverandre og omgått hverandre som kolleger og partifeller. Jeg har delt informasjon med rettsavdelingen om min omgang med Stoltenberg. Deres vurdering er at jeg er habil når det gjelder Jens Stoltenberg, skriver hun i en epost til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no