En amerikansk soldat står foran et F35-kampfly på basen i Seoul
Foto: ED JONES / AFP

Våpensalg

Oppsummert

Verdens 100 største våpenprodusenter solgte våpen og militærtjenester til en verdi av 4838 milliarder norske kroner i 2020, viser årsrapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri.

 • Våpensalget økte under pandemien

  Verdens 100 største våpenprodusenter solgte våpen og militærtjenester til en verdi av 4838 milliarder norske kroner i 2020, viser årsrapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri. Fjoråret var det 6. året på rad med vekst i våpensalget.

  Norge eksporterte våpen for nesten 2,9 milliarder kroner i fjor, en økning på over 900 millioner kroner fra 2019, viser tall fra SSB. Nato-landene kjøper fortsatt mest våpen fra Norge, samtidig som eksporten til Indonesia økte spesielt mye.

 • Stor nedgang i fransk våpeneksport

  Frankrikes våpeneksport sank med hele 40 prosent i fjor, sammenlignet med 2019, ifølge det franske forsvarsdepartementet. Pandemien gis mye av skylda. Landet tjente rundt 4,9 milliarder euro, knappe 50 milliarder norske kroner, på salg av forsvarsmateriell i 2020, ned fra 8,3 milliarder euro året i forveien. Likevel er Frankrike fortsatt verdens tredje største våpeneksportør.

 • Rekordsalg av våpen under pandemien

  Våpensalget har økt i USA under koronapandemien. Våpenindustrien har gjort det godt i landet i flere tiår, og det siste året har vært et rekordår. I mars 2020 ble det solgt en million våpen i uka. For et par uker siden ble det solgt 1,2 millioner våpen på en uke. Det er rekord i landet som har vært preget av fatale masseskytinger i flere år.

  Antallet husholdninger i USA med våpen bikker snart 40 prosent. Det har vært 234 masseskytinger i USA så langt i år. Det var New York Times som først omtalte saken.

 • Egypt valgte franske jagerfly

  Egypt har inngått avtale om å kjøpe 30 jagerfly av typen Dassault Rafaele fra Frankrike, opplyser egyptiske myndigheter ifølge Reuters. Rafale er et franskbygget jagerfly som har vært produsert siden 1998. Også India har kjøpt det franske jagerflyet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no