Hopp til innhold
En amerikansk soldat står foran et F35-kampfly på basen i Seoul
Foto: ED JONES / AFP

Våpenproduksjon

Oppsummert

Verdens 100 største våpenprodusenter solgte våpen og militærtjenester til en verdi av 5761 milliarder kroner i 2021, viser årsrapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri. Summen er nesten 1000 milliarder høyere enn året før.

  • EU bidrar med penger til Nammo og andre våpenprodusenter

    EU har besluttet å bidra med penger til våpenprodusenter for å øke produksjonen av våpen og ammunisjon. Blant de som får bidrag fra EU er de norske selskapene Nammo, Kongsberggruppen og Chemring Nobel. Det melder Reuters. EU vil bidra med 500 millioner euro, rundt 5,4 milliarder kroner etter dagens kurs. Støtten er en del av EU-programmet ASAP, som har som mål å øke ammunisjonsproduksjonen i Europa. Kommisjonen regner med å øke produksjonskapasiteten med 600.000 granater i året til mellom 1,4 og 2,7 millioner innen utgangen av 2024. Ved inngangen til 2026 antas kapasiteten å være oppe i over 2 millioner artillerigranater i året.

    (NTB)

    Våpenproduksjon på Nammo
    Foto: NTB
  • To frikjent i Islands første terrorsak

    Den islandske kringkasteren RUV melder at to personer er frifunnet i landets første terrorsak.

    Sindri Snær Birgisson og Ísidór Nathansson ble pågrepet i 2022. De ble siktet for henholdsvis terrorplanlegging og medvirkning til terrorplanlegging.

    Tirsdag ble de frikjent for tiltalene som gjaldt terror. De ble likevel dømt til fengsel for våpenlovbrudd, blant annet for å ha produsert 3D-printede våpen.

  • Regjeringen gir 2 milliarder til økt produksjonskapasitet for forsvarsindustrien

    Regjeringen setter av 2 milliarder kroner for å øke produksjonskapasiteten i norsk forsvarsindustri, skriver de i en pressemelding.

    – Krigen i Ukraina har skapt en situasjon der det er behov for store mengder ammunisjon. Regjeringen bidrar derfor med kraftfulle tiltak slik at norsk forsvarsindustri kan produsere mer, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Av de to milliardene vil én milliard gå til konkrete prosjekter hos våpenprodusenten Nammo for å øke produksjonen av artilleriammunisjon, heter det i pressemeldingen.

    Resten av pengene går til andre prosjekter i norsk forsvarsindustri.

    – Å øke kapasiteten i forsvarsindustrien er viktig, både for Ukraina, men også for å ivareta vår egen sikkerhet. Vi bidrar nå til at produksjonskapasiteten hos Nammo øker vesentlig for å dekke norske, allierte og ukrainske behov, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

    Leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), sier til NRK at bevilgningen har tatt urimelig lang tid.

    – Høyre har presset regjeringen i et og et halvt år og foreslått konkrete bevilgninger til økt produksjonskapasitet for Nammo, men regjeringspartiene har stemt ned alle forslag, sier hun.

  • Tyskland gjenopptar våpeneksporten til Saudi-Arabia

    Tyskland har godkjent å eksportere våpen til Saudi-Arabia for første gang siden 2018.

    Våpeneksporten har ligget brakk siden drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Men nå skal det arabiske landet få kjøpe 150 Iris-T-raketter.

    Avtalen ble godkjent av Tysklands føderale sikkerhetsråd i desember. Statsminister Olaf Scholz og flere andre ministre er medlemmer av rådet.

    Nyheten blir kunngjort kort tid etter signaler om at Saudi-Arabia trolig får kjøpe Eurofighter-jagerfly av Tyskland.

    Luft-til-luft-rakettene som Saudi-Arabia nå blir utrustet med, skal etter sigende brukes til å fylle opp slunkne våpenlagre. Dagens raketter har blitt brukt til å skyte ned droner fra houthi-kontrollerte Jemen.

    (NTB)

  • Nedgang i våpensalget hos de største leverandørene

    Manglende produksjonskapasitet første til lavere inntekter for verdens største våpenleverandører i fjor, tross økt etterspørsel, viser rapport.

    Ifølge en årlig rapport fra fredsinstituttet Sipri i Stockholm hadde de 100 største leverandørene en omsetning på 597 milliarder dollar i fjor. Det er 3,5 prosent mindre enn året før.

    Summen tilsvarer 6.367 milliarder – eller snaut 6,4 billioner – kroner med dagens kurs.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no