Hopp til innhold
En amerikansk soldat står foran et F35-kampfly på basen i Seoul
Foto: ED JONES / AFP

Våpenproduksjon

Oppsummert

Verdens 100 største våpenprodusenter solgte våpen og militærtjenester til en verdi av 5761 milliarder kroner i 2021, viser årsrapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri. Summen er nesten 1000 milliarder høyere enn året før.

  • Tysk våpenprodusent doblet i verdi

    Krigen i Ukraina har styrket den tyske våpenprodusenten Rheinmetall nok til å bli inkludert på DAX-indeksen på børsen i Frankfurt.

    DAX er en indeks over de 40 største selskapene på Frankfurt-børsen. Mandag blir Rheinmetall innlemmet i indeksen. Til nå har Rheimetall vært med på MDAX-indeksen.

    Inkluderingen på DAX-indeksen betyr at helseselskapet Fresenius Medical Care (FMC) fjernes og overføres til MDAX.

    Rheinmetalls markedsverdi er nå på rundt 10,4 milliarder euro, nærmere 119 milliarder kroner. Aksjens verdi har mer enn doblet seg etter at Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. (NTB-DPA)

  • Rekordmange 3D-printede våpen beslaglagt i Sverige

    Hittil i år har svensk politi beslaglagt flere 3D-printede våpen enn i hele fjor.

    Våpen produsert med en 3D-printer er letter å lage og skjule, og uten et serienummer er de vanskeligere å spore enn profesjonelt fremstilte våpen.

    Vanligvis blir disse våpnene i hovedsak laget i plast, men med enkelte metalldeler. Foreløpig er kvaliteten som regel betydelig dårligere enn våpen fra en våpenfabrikk, men både printerne, plasten som brukes og designet blir stadig bedre.

    Politiet sier til nyhetsbyrået TT at det bare er et tidsspørsmål før 3D-printede våpen blir brukt til drap.

    I en trusselvurdering nylig ble det også påpekt at interessen for slike våpen er stor i ekstremistmiljøer og at det er en risiko for at de kan bli brukt i terrorhandlinger i Sverige i år.

    (NTB)

  • Sverige og Storbritannia enige om artilleriavtale for Ukraina

    Sverige har inngått avtale om salg av artillerisystemet Archer til Storbritannia, noe som gjør at Storbritannia donerer sitt eldre AS90-system til Ukraina.

    Britene skal kjøpe 14 Archer-enheter, skriver den svenske regjeringen i en uttalelse. Sverige kunngjorde i januar at de også vil sende de selvdrevne artillerisystemene direkte til Ukraina, men de spesifiserte ikke hvor mange. Torsdag opplyste regjeringen at det er snakk om åtte.

    Systemet kan gå på alle slags terreng. Haubitsen styres av personell som sitter inne i det pansrede førerhuset.

    – Artillerisystemer som Archer, sammen med pansrede kjøretøy og stridsvogner, styrker Ukrainas forsvarsevne og gjør det mulig for dem å gjenerobre territorium, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson.

    Sverige sluttet seg i februar til rekka med vestlige land som lovte tyngre våpen til Ukraina. Svenskene har lovet bort luftvern og «rundt ti» Leopard 2-stridsvogner. (NTB-AFP)

  • Fransk krav om at våpen til Ukraina skal være laget i EU

    Frankrike blir anklaget for å ha forsinket levering av europeisk våpenhjelp for 2,2 milliarder euro til Ukraina. Årsaken skal ha vært at Frankrike krevde at ammunisjonen skulle være produsert i EU, skriver den britiske avisa The Telegraph.

    Avisa skriver at Frankrike ville ha garantier for at en avtale om våpenleveransene skulle komme våpenprodusenter i EU til gode.

  • Tysk stridsvognprodusent vil bygge fabrikk i Ukraina

    Den tyske stridsvognprodusenten Rheinmetall forhandler nå med regjeringen i Ukraina om å bygge fabrikk i landet, ifølge tyske medier.

    Ifølge Rheinmetalls sjef Armin Papperger vil en slik fabrikk koste rundt 2,2 milliarder kroner og kunne produsere opptil 400 Panther-stridsvogner årlig.

    Samtalene med den ukrainske regjeringen er lovende og en avgjørelse kan komme i løpet av de neste to månedene, sier han til den tyske avisa Rheinische Post.

    Papperger mener Ukraina vil trenge mellom 600 og 800 stridsvogner for å kunne beseire den russiske invasjonsstyrken. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no