Hopp til innhold
Tanzania Plane Crash
Foto: AP

Tanzania

Oppsummert

Samia Suluhu Hassan (61) ble i 2021 valgt til ny president i Tanzania etter at forgjengeren John Magufuli døde. Hun er den første kvinne som er president i et øst-afrikansk land, og er kjent som en kompromissvillig og mild leder, ifølge Reuters.

  • Ni døde etter å ha spist skilpadder på Zanzibar

    Åtte barn og én voksen er døde etter å ha spist havskilpaddekjøtt på øya Pemba på øygruppa Zanzibar utenfor Tanzania. Ytterligere 78 personer er innlagt på sykehus.

    Skilpaddekjøttet regnes som en delikatesse, men fører innimellom til matforgiftning, noen ganger med dødelig utfall.

  • Fleire døde etter at gullgruve i Tanzania kollapsa

    Minst 22 personar er døde etter at ei ulovleg gullgruve i Tanzania kollapsa på grunn av kraftig regn, melder Reuters.

    Leite- og redningsarbeidet held fram, sjølv om store delar av den samanraste jordmassen er fjerna, seier lokale styresmakter.

  • Minst 47 døde etter flom i Tanzania

    Minst 47 personer er omkommet og 85 er skadd etter kraftig regn og flom i det nordlige Tanzania, opplyser landets helsedepartement.

    Det er ventet at dødstallet vil stige. Ifølge lokale myndigheter er veier i regionen Manyara oversvømt og blokkert av steiner og trær som følge av uværet.

    Bilder sendt på den statlige TV-kanalen TBC viser boliger og kjøretøy som er lagt under vann.

    Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, som er i Dubai i forbindelse med FNs klimatoppmøte, sier myndighetene vil sette av midler for å hjelpe dem som er berørt.

    Tanzania er ikke det eneste landet øst i Afrika som har blitt rammet av flom og styrtregn de siste ukene.

    Etter en periode med lengre tørke har vær- og klimafenomenet El Niño ført til store oversvømmelser. I Somalia er flere hundre mennesker døde og over 1 million fordrevet fra sine hjem.

    (NTB)

  • Tanzania erklærer dødelig virusutbrudd for over

    Tanzania erklærer at det utbruddet av Marburg-viruset er over. Det opplyser Verdens helseorganisasjon

    Viruset gir et en svært smittsom og dødelig sykdom som ligner ebola. Det finnes ingen vaksine eller medisin som er godkjent til behandling. Flere døde av viruset i Tanzania og i Ekvatorial-Guinea.

    Hvis det ikke rapporteres flere tilfeller i Ekvatorial-Guinea kan også utbruddet erklæres over der neste uke, ifølge WHO.

  • Fransk domstol avviste søksmål mot TotalEnergies

    En fransk domstol har avvist et søksmål fra seks organisasjoner mot TotalEnergies i forbindelse med et rørledningsprosjekt i Uganda og Tanzania.

    Ifølge saksøkerne, to franske og fire ugandiske organisasjoner, er den 1.443 kilometer lange EACOP-rørledningen en miljø- og klimabombe som også innebærer at over 100.000 mennesker blir fratatt jord uten tilstrekkelig kompensasjon.

    TotalEnergies anklages også for uansvarlig virksomhet ved boring av oljebrønner i en nasjonalpark ved bredden av Albertsjøen.

    EACOP-rørledningen er et samarbeid mellom franske TotalEnergies, det kinesiske oljeselskapet CNOOC og det statlige oljeselskapet i Uganda, UNOC. Prosjektet har en prislapp på over 100 milliarder kroner.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no