Hopp til innhold
Geert Wilders
Foto: Robin Utrecht / AFP

Valg i Nederland

Oppsummert

Sittende statsminister Mark Ruttes parti VVD vant flest seter i parlamentet (33) i 2017. Høyrepopulisten Geert Wilders kom på andreplass (20). I 2019 er det provinsvalg.

 • Sjokktal for høgrepopulistisk parti

  Det nederlandske provinsvalet i går var ein kraftig opptur for det vesle høgrepopulistiske partiet «Forum for Demokrati». Det fører til at regjeringa mister fleirtalet i senatet. Måndagens angrep i Utrecht kan vere ei forklaring, skriv Reuters.

 • Rutte starter regjeringssamtaler

  Statsminister Mark Ruttes høyreliberale parti er enig med tre andre partier i sentrum og til venstre om å starte regjeringssamtaler etter valget i Nederland.– Jeg er beredt til samtaler, men de politiske forskjellene er store, sa Rutte torsdag.

 • Lettet over Wilders-nederlag

  Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Norges utenriksminister uttrykker lettelse over at høyrepopulisten Geert Wilders tapte det første av en rekke viktige europeiske valg i tiden som kommer. «Gratulerer til Nederland» uttrykker Børge Brende.

 • Brende gratulerer Nederland

  Utenriksminister Børge Brende gratulerer den nederlandske statsministeren Mark Rutte med valgseieren. – Gratulerer til Nederland som stemte et ansvarlig styre og europeisk samarbeid mot populisme. Håper dette er en ny trend, skriver han på Twitter.

  Laster Twitter-innhold
 • – Tydelig seier mot ekstremisme

  Frankrikes presidenten François Hollande gratulerer Mark Rutte med nattas seier. Høyrepopulistiske Geert Wilders har erkjent nederlaget. – Det er en tydelig seier mot ekstremisme, skriver Hollande i en uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no