Hopp til innhold
Ødelagt radiomast
Foto: TRANSDNIESTRIAN INTERIOR MINISTR / Reuters

Moldova

Oppsummert

Den russisk-dominerte utbryterregionen Transnistria øst i Moldova har, etter en blodig krig på begynnelsen av 1990-tallet, i praksis vært en selvstyrt del av Moldova. En mindre avdeling med russiske «fredsbevarende styrker» er plassert der.

  • Norge øker støtten til Moldova

    Regjeringen gir ytterligere 70 millioner kroner i humanitær hjelp til Moldova. Målet med den norske bistanden er å hjelpe både ukrainske flyktninger og fattige moldovere, opplyser Utenriksdepartementet.

    – Den moldovske hovedstaden ligger bare rundt tre timers kjøretur fra havnebyen Odesa i Ukraina, som nå opplever stadig hyppigere angrep. Ikke noe naboland har tatt imot flere av dem som flykter fra de russiske angrepene, sier Eide i en uttalelse.

  • Bensinbomber mot russisk ambassade i Moldova

    En mann kastet to bensinbomber inn på gårdsplassen til den russiske ambassaden i Moldovas hovedstad, Chisinau, hvor det ble avholdt avstemning i Russlands presidentvalg søndag, melder russiske TASS, som siteres av Reuters.

    Mannen skal være pågrepet av det moldovske politiet,

    Stemmegivningen i det russiske presidentvalget begynte fredag og avsluttes søndag. Det har vært mye bråk knyttet til valget, som det er ventet at Putin vil vinne overlegent.

  • USA: Støtter Moldovas suverenitet

    USAs utenriksdepartement sier landet støtter Moldovas suverenitet. Uttalelsen kommer etter at utbryterregionen Transnistria ba Russland om «beskyttelse», skriver NTB.

    – USA støtter Moldovas suverenitet og territoriale integritet innen sine internasjonalt anerkjente grenser fullt ut, sier utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller.

    Separatistmyndighetene vil be russiske myndigheter om å «innføre tiltak for å beskytte Transnistria i møte med økt press fra Moldova», het det i et vedtak som ble gjort onsdag.

  • Moldova avviser Transnistrias «propaganda»

    Moldovas regjering avviser Transnistrias «propaganda», melder nyhetsbyrået AFP.

    Onsdag ba den moldovske utbryterregionen Transnistria om beskyttelse fra Russland. Transnistria er del av Moldova, men har vært kontrollert av russiskstøttede separatister siden 1990. Separatistmyndighetene sier videre at Moldova skader regionens økonomi.

    Moldovas visestatsminister Oleg Serebrian skrev på Telegram at Transnistrias-regionen «drar nytte av politikken for fred, sikkerhet og økonomisk integrasjon med EU, som er fordelaktig for alle borgere».

    Moskva har svart på uttalelsen fra utbryterregionen, og sier at «beskyttelse» av innbyggerne i Transnistria er en «prioritet».

  • Moskva: Beskyttelse av Transnistria-innbyggere en prioritet

    AFP melder at Mosvka anser «beskyttelse» av innbyggerne i Transnistria som en «prioritet».

    Utallelsene kommer etter at Den moldovske utbryterregionen Transnistria ba Russland om beskyttelse onsdag.

    Separatistmyndighetene vil be russiske myndigheter om å «innføre tiltak for å beskytte Transnistria i møte med økt press fra Moldova», heter det i resolusjonen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no