Hopp til innhold
Litauens flagg
Foto: Bent J. Tandstad / NRK

Litauen

Oppsummert

Litauen sliter med en økende flyktningstrøm over grensa til Hviterussland, og mistenker at hviterussiske myndigheter hjelper flyktninger og migranter fram til grensa. Over 1500 har kommet over for å søke asyl i løpet av kort tid.

  • Litauisk etterretning peker på Russland etter hammerangrep

    Litauisk etterretning mener Russland sto bak hammerangrep på Aleksej Navalnyjs tidligere stabssjef. Det skriver Reuters.

    – Jeg kan bare si én ting til Putin – ingen er redde for deg her, sier president Gitanas Nauseda.

  • Vil bruke store ressurser på å oppklare angrep på Navalnyj-støttespiller

    Litauens politisjef Renatas Pozela sier de vil bruke store ressurser på å oppklare et angrep mot Leonid Volkov. Det skriver Reuters.

    Volkov er en av støttespillerne til den avdøde russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Han skal ha blitt angrepet med en hammer, opplyste en annen av Navalnyjs støttespillere tirsdag.

    Angrepet skal ha skjedd utenfor Volkovs hus i den litauiske hovedstaden Vilnius tirsdag.

    LItauens president uttaler at angrepet mot Volkov var planlagt, og at det har koblinger til andre «provokasjoner» mot landet, skriver Reuters.

    Russia Navalny's Ally Attack
    Foto: Mindaugas Kulbis / AP
  • Zelenskyj på besøk i Litauen

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom onsdag Litauen på et besøk som ikke har vært varslet på forhånd, melder kontoret til Litauens president.

    Litauen er ett av Nato-medlemmene som har grense mot Russland, og har markert seg som en av Ukrainas mest trofaste støttespillere.

    Nylig ble det inngått en avtale mellom Tyskland og Litauen om å utplassere rundt 4.800 tyske soldater på varig basis ikke langt fra grensen mot Russland. Utplasseringen skal etter planen skje i 2027.

    (NTB)

  • Russland sier tysk brigade i Litauen vil øke spenningen

    Russland sier at utplassering av en tysk brigade i Litauen vil skjerpe spenningen i regionen.

    Utenriksdepartementets pressetalskvinne Maria Zakharova sa onsdag at planen om å utplassere tyske soldater i Litauen fra 2027 vil øke den militære spenningen mellom Russland og Nato.

    Avtalen som er inngått mellom Tyskland og Litauen, går ut på at rundt 4.800 tyske soldater skal utstasjoneres på varig basis ikke langt fra grensen mot Russland. (NTB)

  • Kongsberg selger luftvern for milliarder til Litauen

    Litauens regjering og Kongsberg Defence & Aerospace har inngått en kontrakt verdt rundt 2,3 milliarder kroner på ytterligere NASAMS luftvernsystemer, melder selskapet i en børsmelding.

    Som en del av avtalen vil også Litauen modernisere deler av NASAMS-utstyret som landet anskaffet i 2017, skriver Kongsberg.

    – Utvidelse av luftforsvarskapasitet med anskaffelse av flere NASAMS, styrker Litauens forsvarsevne til å mer effektivt bekjempe moderne lufttrusler, i tillegg til å styrke landets partnerskap med Nato, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, i børsmeldingen.

    Litauen kjøpte tidligere i år NASAMS missilutskytings-enheter for donasjon til Ukraina.

    13 land bruker NASAMS luftvernsystemene, ifølge børsmeldingen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no