Hopp til innhold
Israel, protester, flagg
Foto: Ohad Zwigenberg / AP

Israel

Oppsummert

Statsminister Benjamin Netanyahu har lagt fram forslag til en rettsreform som vil gi regjeringen økt innflytelse over domstolene. Kritikerne frykter at domstolenes selvstendige rolle blir svekket. Det har vært store protester mot reformen.

  • Israels militære etterretningssjef går av

    Sjefen for Israels militære etterretning, Aharon Haliva, går av som følge av at Hamas' angrep på Israel 7. oktober ikke ble forhindret.

    Han er den første høytstående personen i israelske myndigheter som går av på grunn av feilene som ble gjort i forbindelse med Hamas-angrepet.

    Det israelske militæret sier i en uttalelse at Halivas søknad om avskjed er blitt godkjent og at de takker ham for tjenesten.

    Haliva sa allerede i oktober, kort tid etter angrepet, at han tok på seg skylden for å ikke ha forhindret angrepet, som brøt gjennom Israels forsvar.

    Rundt 1140 personer ble drept i Hamas-angrepet mot Israel, i tillegg til at i underkant av 250 personer ble bortført til Gazastripen.

    (NTB)

  • Espen Barth Eide:  – Dette er dypt bekymringsfullt

    Utenriksminister Espen Barth Eide sier fredag morgen at han er bekymret for utviklingen etter at Israel har gjengjeldt Irans angrep.

    – Alt tyder på at Iran vil svare på det igjen. Det er gjengjeldelse mot gjengjeldelse mot gjengjeldelse, sier han til NRK.

    Risikoen for en opptrapping i Midtøsten er stor, sier Barth Eide.

    – Det kan føre til en voldsspiral og utvikling inn i en regional krig som ingen ønsker, men som kan bli utfallet dersom partene ikke begynner å beherske seg.

    Norske myndigheter har fortsatt begrenset med informarsjon om angrepet, men Barth Eide understreker at foreløpige meldinger tyder på at angrepet har vært begrenset.

    – Det er snakk om en militær flybase, ikke et massivt angrep mot hele Iran. Det kan være fordi man har lyttet til råd fra et helt verdenssamfunn om å avstå fra mer gjengjeldelse. Det er egentlig ingen som ønsker at dette skal bli en storkrig.

    Han tror likevel at enkelte israelske krefter i regjeringen ønsker en konfrontasjon med Iran, også for å rette oppmerksomheten vekk fra krigen i Gaza.

  • CNN: USA fikk advarsel før Israels motangrep

    Torsdag skal Israel ha informert USA at de ville slå tilbake mot Iran i løpet av de nærmeste dagene. Det sier en tjenesteperson til CNN.

    USA støttet ikke motangrepet, sier vedkommede.

    Det israelske militæret utførte tidlig fredag et angrep mot Iran, som et svar på Irans angrep 13. april.

    Skalaen av Israels motangrep er fortsatt ikke kjent. Iran hevder at ingen personer har blitt skadet.

  • EU varsler sanksjoner mot Iran

    EU har varslet at de vil innføre nye sanksjoner mot Iran etter angrepet mot Israel forrige uke. Det melder Reuters.

    De følger dermed etter USA, og vil i likhet med dem forsøke å ramme Irans drone- og missilprogram med sanksjonene.

  • Netanyahu om Iran: Israel vil ta egne avgjørelser

    Onsdag har Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtt både Storbritannias og Tysklands utenriksminstre, David Cameron og Annalena Baerbock.

    Lørdag kveld gikk Iran til et historisk luftangrep mot Israel, som svar på et israelsk angrep på Irans konsulat i Syria.

    Israel har lovet at angrepet ikke vil gå ustraffet hen. Tyskland og Storbritannia har imidlertid advart Israel mot en større eskalering av konflikten i Midtøsten.

    Cameron har også oppfordret G7-landene til å innføre nye samordnede sanksjoner mot Iran etter angrepet.

    I en uttalelse sitert av Reuters takker Netanyahu ministerne for støtten, og sier at Israel setter pris på rådene som ble gitt under møtet.

    – Men jeg vil gjøre det klart – vi vil ta avgjørelsene våre selv, og staten Israel vil gjøre alt som er nødvendig for å forsvare seg, sier Netanyahu.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no