Iransk flagg foran Atomenergibyråets kontor i Wien
Foto: Lisi Niesner / Reuters/NTB Scanpix

Valg i Iran

Oppsummert

Parlamentsvalget i Iran ble holdt 21. februar. Før valget strøk det konservative Vokterrådet 9.500 kandidater fra listene og nektet dem å stille. Det var nesten to tredeler av de som hadde meldt seg, og 90 av de 290 sittende parlamentsmedlemmene.

 • 42 prosent røysta i valet i Iran

  Innanriksminister i Iran seier at 42,6 prosent møtte opp til parlamentsvalet, ifølge nyheitsbyrået AFP. Det er det lågaste sidan 1979. 24 av 58 millionar med røysterett deltok i valet.

 • Konservative vann i Teheran

  Den konservative revolusjonsgarden har fått alle dei 30 plassane for Teheran i parlamentet i Iran, etter valet fredag. Det melder iransk statleg TV, ifølge nyheitsbyrået AP. Det skal ha vore låg valdeltaking.

 • Iran: – Media skremmer bort veljarar

  Øvste leiar i Iran, Ayatollah Ali Khamenei, meiner utanlandske medium prøver å skremme folk frå å stemme i valet med å spreie frykt om eit dødeleg koronavirus, melder AFP. Det var få veljarar som deltok under valet fredag.

 • Uklart om valgdeltakelsen i Iran

  Iransk tv har offentliggjort prognoser om resultatet i parlamentsvalget, men ikke om valgdeltakelsen. Lav deltakelse kan bety misnøye med myndighetene og økonomien, melder nyhetsbyrået AP. Flere tusen moderate kandidater ble nektet å stille til valg.

En mann ropte slagord under Rohanis pressekonferanse.
Lange køer foran valglokalene. Innslag fra Nyhetene kl 12:00
50 millioner iranere kan stemme og de har seks kandidater å velge mellom

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no