NRK Meny
Jublende mennesker med ballonger
Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Valg i Hellas

Oppsummert

Det venstreradikale partiet Syriza har vunnet valget i Hellas, men oppnår ikke flertall i nasjonalforsamlingen. De ligger 8,6 prosentpoeng foran det konservative partiet Nytt demokrati til den sittende statsministeren Antonis Samaras.

 • Omstridt gresk minister trakk seg

  Hellas' nye visetransportminister har trukket seg mindre enn et døgn etter at han ble utnevnt. Årsaken er tidligere uttalelser om jøder og homofile, som er stemplet som sterkt fordomsfulle.

 • Gjengangere preger ny regjering

  Den greske regjeringen som ble tatt i ed onsdag, ligner til forveksling den forrige. Men statsminister Alexis Tipras har også funnet plass til en omstridt nasjonalist som er beryktet for sine antisemittiske og homokritiske utfall, skriver NTB.

 • Tsipras ber EU dele på flyktninger

  Alexis Tsipras ble tatt i ed som Hellas' statsminister dagen etter at Syriza-partiet gjenvant makten i parlamentsvalget. Etter edsavleggelsen oppfordret han EU til å dele mer på flyktningansvaret. Han mener EU-landene må fordele ansvaret mellom seg.

  EUROZONE-GREECE/ELECTION Former Greek PM and leader of leftist Syriza party Tsipras speaks to journalists after he voted for the general election at a polling station in Athens
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
 • Håper de kan skape ro

  Utenriksminister Børge Brende (H) sier Hellas fortsatt står overfor store utfordringer. – Vi håper at den nye regjeringen vil kunne skape den politiske ro som Hellas så sårt trenger, sier Brende til NTB.

 • EU-presidenten gratulerer Tsipras

  EU-president Donald Tusk gratulerer Syriza-leder Alexis Tsipras med valgseieren. – Jeg håper valget nå vil gi den politisk stabiliteten som er nødvendig for å møte utfordringene, skriver Tusk i et brev til Tsipras mandag.

NRKs korrespondent Åse Marit Befring rapporterer fra Aten etter valget i Hellas.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no