Hopp til innhold
Kaja Kallas, Estland, reformpartiet
Foto: Raul Mee / AP

Estland

  • Finsk gassrørledning snart i drift igjen

    Den finske gassrørledningen Balticconnector vil være i drift igjen mandag, ifølge Gasgrid Finland. Ledningen har vært ute av drift siden oktober i fjor, etter at den fikk omfattende skader. Saken er etterforsket som sabotasje av finsk politi.

    Ledningen ligger i Finskebukta, og går mellom Finland og Estland. Den har vært i drift siden 2020 og knytter sammen det nordeuropeiske gassnettet.

  • Estland hevder å ha avverget russisk hybridoperasjon

    Den estiske statsministeren sier i en uttalelse tirsdag at landet har lykkes i å avverge en hybridoperasjon fra Russland i estisk territorium. Det melder Reuters.

    Hybridkrigføring innebærer at et land tar i bruk ukonvensjonelle metoder som sabotasje, påvirkningsoperasjoner eller cyberangrep for å ramme et annet land.

    Den estiske allmennkringkasteren ERR skriver at landets sikkerhetstjeneste har identifisert ti personer de blant annet mener står bak herværk på biler som tilhørte den estiske innenriksministeren og en journalist i fjor.

    De mener at disse opererte på oppdrag fra Russland. Formålet skal ifølge sikkerhetstjenesten ha vært å så frykt og skape spenninger i det estiske samfunn. Seks av de identifiserte skal nå være i varetekt.

  • Estlands statsminister etterlyst for «fiendtlege» handlingar mot Russland

    Estlands statsminister, Kaja Kallas, er erklært ettersøkt i Russland i ei uløyst straffesak, melder AFP.

    Det russiske innanriksdepartementet seier at Kallas, som har leia Estland sidan 2021, er etterlyst etter straffelova.

    Også den estiske utanriksministeren og kulturministeren i Litauen står på lista over etterlyste personar.

    Kremls talsmann Dmitrij Peskov seier dei er etterlyste for «fiendtlege» handlingar mot Russland, og for å ha diskreditert russisk historie.

    Russland har ved fleire høve kritisert Estland for å fjerne krigsmonument frå sovjettida.

  • Estland utviser lederen for den russisk-ortodokse kirken

    Estlands politi sa torsdag at de ikke vil fornye oppholdstillatelsen til lederen for den «Estlandske ortodokse kirken i Moskva-patriarkatet». Det melder Reuters.

    Politiet sier at den russiske statsborgeren utgjør en sikkerhetsrisiko. Kirken har rundt 150.000 medlemmer, og er den største ortodokse kirken i Estland.

  • Professor fengslet for spionasje i Estland

    Den estiske sikkerhetstjenesten har arrestert en professor ved universitetet i Tartu mistenkt for spionasje til fordel for Russland. 53 år gamle Vjatsjeslav Morozov var i desember en av innlederne på Norsk utenrikspolitisk institutts NUPIs årlige Russlandskonferanse i Oslo. Han har jobbet ved universitetet i Tartu siden 2010. Han er foreløpig varetektsfengslet i to måneder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no