NRK Meny
Lars Løkke Rasmussen har fått opdrag med å danne regjering i Danmark
Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Valg i Danmark 2015

Oppsummert

Den borgerlige blokken vant det danske valget, og Lars Løkke Rasmussen fikk oppgaven med å danne ny regjering.

 • Flere innvandrere dropper valg

  Stadig flere innvandrere blir hjemme ved danske valg. Ifølge Senter for Valg og Partier stemte 70 prosent av innvandrerne og 65 pst. av annengenerasjonsinnvandrerne vedfolketingsvalget i 2001. I 2015 var stemmeprosenten falt til henholdsvis 66 og 53 pst.

 • Samarbeidsavtale på plass

  Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har sikret seg nok støtte i Folketinget til en samarbeidsavtale om kommuneøkonomien, opplyser finansdepartementet. Dermed er et flertall for planlagte innsparinger sikret før ferien, skriver Politiken.

 • Kjærsgaard ny leder i Folketinget

  Pia Kjærsgaard i det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti (DF) blir første kvinnelige leder i Folketinget i Danmark. Kjærsgaard avløser Mogens Lykketoft i Socialdemokraterne (S) i stillingen som tilsvarer stortingspresidenten i Norge, melder NTB.

 • Danmark vil innføre grensekontroll

  Danmark vil innføre grensekontroll mot Tyskland. Det varslet den nye danske utenriksministeren Kristian Jensen fra Venstre under et besøk i Tyskland i dag. Kontrollen innføres for å begrense ulovlig innvandring og smugling, noe DF har krevd.

 • Folketingsduell i Danmark

  Lars Løkke Rasmussen ønsker seg Pia Kjærsgaard som ny leder i det danske Folketinget. Samtidig utelukker ikke Helle Thorning-Schmidt at hun kan være en kandidat. Folketinget velger sin egen formann, men kampen om vervet er allerede i gang, melder NTB.

Magnus Takvam om prosessen fremover etter valget i Danmark
Sending om valget i Danmark

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no