NRK Meny
Erna Solberg passes av PST
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Valg 2013

Oppsummert

De borgerlige, med Høyre i spissen vant kampen mot de rødgrønne om flest mandater på Stortinget under valget 9. september.

De borgerlige (Høyre, Frp, KrF og Venstre) kapret 96 av de totalt 169 plassene og skal dermed danne regjering etter åtte år i opposisjon.

De avtroppende regjeringspartiene Ap, Sp og Sv fikk 72 mandater, mens Miljøpartiet de Grønne fikk karret seg inn på tinget for første gang med ett mandat.

Foreløpige beregninger viser at valgdeltakelsen blir på minst 77,6 prosent. Dette er økning på 1,2 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg da valgdeltakelsen var på 76,4 prosent.

 • Rekordvekst i unges valgdeltagelse

  I en rapport fra Institutt for samfunnsforskning står det at 56 prosent av førstegangsvelgerne stemte i 2009, mens i høst var tallet 66.

 • - SV er historisk svekket

  SV gikk ut av regjering "historisk svekket" heter det i en rapport etter partiets dårlige resultat ved stortingsvalget i år. Partiet fikk en oppslutning på 4,1 prosent, men ledelsen får ikke kritikk, skriver Aftenposten.

 • Kommune straffes for brudd på valgloven

  Hjartdal kommune i Telemark er ilagt et gebyr på 5.000 kroner etter at kommunen publiserte valgresultatet for tidlig på valgdagen. Medietilsynet setter gebyret til 5000 kroner, melder NTB.

 • – Kan ikke snakke oss vekk fra det dårligste valget siden krigen

  Mandag samlet Sps landsstyre seg for å analysere den nye stortingshverdagen. Senterpartileder Liv Signe Navarsete sier man ikke kan snakke seg vekk fra det dårlige valget, og sier partiprogrammet vil fornyes, melder NTB.

SV pressefonferanse
Jens Stoltenberg sier Arbeiderpartiet er klar til å sitte i opposisjon de neste fire årene.
Jens Stoltenberg, landsstyremøte

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no