Hopp til innhold
Massevaksinering i Bærum
Foto: Heiko Junge / NTB

Vaksine

Oppsummert

De fleste vaksineringer i Norge gis gjennom vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom. Å ta vaksine mot smittsomme sykdommer er ikke påbud i Norge, men mange tar til orde for at det bør bli obligatorisk av hensyn til folkehelsa.

  • USA godkjenner vaksine mot chikungunyafeber

    Amerikanske helsemyndigheter har godkjent den første vaksinen mot chikungunyafeber, melder nyhetsbyrået AFP.

    Ifølge FHI overføres med sykedommen med mygg, og forekommer i Afrika, Asia og Amerika. Det har også vært noen utbrudd i Europa, men det forekommer sjeldent.

    Symptombildet varierer fra mildt til alvorlig, og kan ligne dengue og zika.

  • Ikke mulig med drop-in vaksinering i Oslo

    Oslos eneste vaksinesenter i Nydalen har så stor pågang, at de har stengt muligheten for drop-in vaksinering.

    – Grunnen for at vi stenger for drop-in er at det er veldig mye mer effektivt hvis folk bestiller time på forhånd, sier kommuneoverlege Miert Lindboe i Oslo.

    Tidligere i dag hadde Oslo kommune dataproblemer, og det var derfor ikke mulig å bestille vaksinasjonstimer. Feilen skal nå være rettet.

    Vaksinering av de som allerede har bestilt time går som planlagt.

  • FHI oppfordrer flere til å ta vaksine mot influensa og korona

    Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret: Over 12.000 personer er innlagt på sykehus det siste året på grunn av influensa eller korona, men færre vaksinerer seg.

    Siste år falt vaksinedekningen mot influensa fra 63 til 59 prosent for risikogrupper, og fra 56 til 50 prosent for helsepersonell, skriver FHI i en pressemelding.

    – Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI.

  • Oslo fremskynder vaksinering mot hjernehinnebetennelse

    For en måned siden døde en attenåring fra Bærum av hjernehinnebetennelse.

    Nå har Oslo kommune bestemt seg for å starte vaksinering mot sykdommen allerede i 1.-klasse på videregående.

    Før var den gratis for tredjeklassinger.

    – Jeg tenker at det er helt nydelig, fordi alle burde ha mulighet til å ta den vaksinen uavhengig av om du har råd eller ikke, sier George. Han går i tredjeklasse på Kongshavn videregående skole i Oslo.

  • Dobbelt så mange er flått-vaksinert

    I årets fem første måneder tok dobbelt så mange nordmenn vaksine mot den flåttbårne hjerneinfeksjonen TBE sammenlignet med i fjor.

    I årets fem første måneder har 44.432 personer fått minst én vaksinedose, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), skriver Aftenposten.

    Sammenlignet med samme periode i 2022 er dette en dobling. Da hadde 19.647 tatt vaksinen. I hele fjor tok 54.203 personer minst én dose med TBE-vaksine.

    – Årsaken til at flere tar TBE-vaksine, kan være at det geografiske området der vaksine anbefales, er blitt utvidet. I tillegg har nok også kunnskap om både TBE og TBE-vaksinen økt, sier Solveig Jore, seniorforsker ved FHI, til avisen.

    Den vanlige skogflåtten vi har i Norge, kan en overføre det potensielt farlige TBE-viruset til mennesker. I 2022 fikk 84 personer viruset, som også kalles skogflåttencefalitt. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no