Hopp til innhold

Uventet økonomisk oppsving i Kina i august

Kinas fabrikker produserte mer enn forventet i august. Også detaljhandelen kan skilte med overraskende gode tall.

Salget av butikkvarer lå 5,4 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge offisielle kinesiske tall, som ble lagt fram fredag. Det var godt over de 3,2 prosentene analytikere i Bloomberg hadde ventet.

Industriproduksjonen lå 4,2 prosent over nivået for ett år siden, mens analytikerne hadde ventet en vekst på 3,8 prosent.

I forrige måned kuttet Kinas sentralbank styringsrenten for å gi økonomien drahjelp etter en rekke koronanedstenginger. Regjeringen har de siste månedene også bevilget milliarder av dollar til nye investeringsprosjekter, som bygging av nye jernbaner og industriparker.

Arbeidsløsheten sank til 5,3 prosent i august, litt lavere enn i juli da det ble registrert en ledighet på 5,4 prosent.

Men analytikere mener fortsatt at krisen på eiendomsmarkedet og fortsatte koronarestriksjoner kan svekke veksten i Kinas økonomi. Kina fører fortsatt en nullsmittestrategi i kampen mot viruset, noe som jevnlig fører til nedstenginger av fabrikker og andre arbeidsplasser.

I årets andre kvartal hadde Kinas økonomi vokst med kun 0,4 prosent sammenlignet med året før. Det er den svakeste veksten siden pandemien rammet.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no