Hopp til innhold

Uvanlige demonstrasjoner i Kina

Demonstranter tok til gatene i Urumqi i Kinas vestlige region Xinjiang, og krevde slutt på nedstengingene. De samlet seg på en offentlig plass, knyttet nevene i lufta og sang deler av nasjonalsangen med ordene «reis dere, dere som nekter å være slaver».

Mange av Urumqis innbyggere bor i områder som har vært nedstengt i 100 dager. Ti personer døde i en brann på torsdag, og dette satte sinnene i kok på sosiale medier.

Mange mener at de strenge koronatiltakene kan ha ført til at liv gikk tapt, fordi det er utfordrende for folk å slippe ut, og fordi hjelpen ikke kommer til.

Det er sjeldent at verden utenfor får tilgang til demonstrasjoner i Kina, men også i Beijing har det nå vært små protester mot nedstenging. Protestene har flere steder ført til at nedstengingen avsluttes tidligere enn planlagt.

Kommunistpartiet fikk stor støtte i befolkningen da Covid ble nedkjempet i landet i 2020. Etter at det kom tilbake fra andre land har nulltoleransen mot Covid ført til stadig større utålmodighet med denne politikken.

Protests against COVID-19 measures in Xinjiang
Foto: Video Obtained by Reuters / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no