Hopp til innhold

Uvær i Europa

  • Flomkatastrofe i flere europeiske land

    Uvær i Sentral-Europa har ført til flomrekorder og seks dødsfall. Slovenia, Østerrike og Kroatia er hardest rammet.

    I Slovenia er oversvømmelse de verste på over 30 år. Statsminister Robert Golab regner med at vannmassene har ført til skader for over 5,5 milliarder kroner, og de ber EU og Nato om hjelp.

    Mandag kunngjorde Tysklands statsminister Olav Scholz at de kommer Slovenia til unnsetning med hjelpemannskaper og nær 8 millioner kroner i nødhjelp.

    – Vi ser med forferdelse på den fryktelige flomkatastrofen i Slovenia og Østerrike. Våre tanker går til ofrene, pårørende og alle som har mistet hjemmene sine.

    Seks personer er døde som følge av uværet, inkludert to som ble truffet av lynet på fjelltur.

    Elvene Sava, Drava og Mura har gått over sine bredder, og i Slovenia rapporteres det om hundrevis av jordras. I både Slovenia, Østerrike og Kroatia er det imidlertid ventet at uværet skal avta de kommende dagene. (NTB)

    Flom i Slovenia. Et område i Ravne, nordøst for Ljubljana i Slovenia 4. august 2023. Kraftig regnværet forårsaket flom og jordskred i deler av landet.
    Foto: Gregor Ravnjak / AP
  • Styrtregn rammer Østerrike: Myndighetene innleder evakuering

    Flere titalls hjem er evakuert og veier stengt, alt som følge av styrtregn i Østerrike. Det melder flere østerrikske medier fredag kveld, blant annet Kurier.

    I byen Viktring har innbyggerne fått varsel fra sivilforsvaret om fare for at en demning kan kollapse.

    – Styrker er på stedet og prøver å stabilisere demningen så lenge som mulig. Befolkningen oppfordres til å forberede seg på et mulig demningsbrudd, heter det i varselet.

    Forbundspresident Alexander Van der Bellen snakket fredag ​​kveld om konsekvensene av kraftig regn i Sør-Østerrike:

    – Jeg vil gjerne takke alle nødetatene som er utplassert i uværet for deres arbeid. Fortsett å ta godt vare på hverandre! tvitret presidenten.

  • Slovenia rammes av uvær – minst to døde

    Minst to personer er bekreftet døde i uvær i Slovenia fredag ettermiddag.

    Ifølge det slovenske nyhetsbyrået STA, er det to menn med nederlandsk opphav som er bekreftet omkommen. Også en eldre dame er funnet død under stormen, men lokale myndigheter har ikke konkludert ved årsak.

    Mye regn både nord og vest i landet, har ført til flom, strømbrudd og trafikkstans. Slovenias miljøbyrå har sendt ut rød flomvarsel.

    Meteorologer sier at det kraftige regnet, som forventes å spre seg til nabolandene Kroatia og Bosnia lenger sør, vil vare i minst 24 timer, rapporterer Reuters.

    Slovenia Floods
    Foto: Gregor Ravnjak / AP
  • Uvær avlyser opptog i Europa

    Mange tradisjonsrike opptog i Tyskland og Nederland er avlyst på kort varsel i dag. Uvær med striregn og sterk vind ligger bak myndighetenes avgjørelse. Karnevalstoget bare i Köln var ventet å samle nesten 20.000 mennesker, melder nyhetsbyrået AP.

  • Tre døde i storm i Polen

    En kvinne (40) og hennes to døtre (15 og 21) mistet livet da taket blåste av en bygning sør i Polen. Faren i familien behandles på sykehus for sjokk, melder lokale medier. Ulykken skjedde da familien skulle leie ski ved skistedet Bukowina Tatrzanska.

Minst fem mennesker er omkommet i den verste flommen i Serbia og Bosnia på over hundre år.Årsaken er ekstremt kraftig regn de siste dagene. Ifølge Serbias statsminister Aleksander Vucic falt det mer regn i løpet av en dag enn det vanligvis gjør på fire måneder.
Jordras i Bosnia-Hercegovina
Østerrike oversvømmes
Uværet har også truffet England

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no