Hopp til innhold

Utvalg vil legge om system for opptak til høyere utdanning

Opptaksutvalget vil fjerne alle tilleggspoengene, ta bort muligheten for å forbedre karakterer etter videregående og i stedet innføre en felles standardisert opptaksprøve. Det kommer frem av en pressemelding torsdag.

Utvalget, som ble satt ned i april 2021, har gått gjennom regelverket for opptak til høyere utdanning, og leverer sin rapport torsdag.

Utvalget foreslår å avvikle dagens ordning med alders- og tilleggspoeng. De vil også fjerne muligheten til å forbedre karakterer etter videregående. Det skal være mulig å ta nye fag, men ikke forbedre karakterer. Det foreslås at søkere som trenger en ny sjanse, i stedet kan ta en opptaksprøve.

I tillegg foreslås det å avvikle særskilte karakterkrav til enkelte høyere utdanninger. Det mest omdiskuterte nivåkravet har vært kravet om karakteren fire i enkelte fag for å kunne ta lærerutdanning.

– I dag har vi et lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse. Dette fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene og at poenggrensene har blitt kunstig høye. Det gir oss ikke bedre kandidater eller arbeidstakere og det har store samfunnsøkonomiske kostnader, sier Marianne Aasen, leder av Opptaksutvalget.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no