Bilfabrikk i Tyskland
Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Utslippsjuks i bilindustrien

Oppsummert

Et stort antall bilprodusenten har innrømmet at de har manipulert biler slik at de kommer bedre ut i utslippstester enn det reelle utslippet av klimagasser. Bilen er utstyrt med programvare som jukser med utslippsdata.

 • Porsche risikerer nye bøter

  Luksusbilgiganten Porsche er mistenkt for å ha begått administrative lovbrudd opplyser påtalemyndigheten i Stuttgart. Før jul betalte de egne investorer nær en halv milliard kroner etter å ha jukset med utslippstallene i millioner av biler.

 • Fire Audi-ingeniører tiltalt i USA

  En føderal storjury i USA har tatt ut tiltale mot fire tyske ingeniørledere i Audi som skal ha jukset med utslippstester for dieselbiler. Storjuryen i Detroit har tiltalt dem for bedrageri, sammensvergelse og brudd på loven Clean Air Act.

 • Fiat Chrysler må betale milliardbot

  Amerikansk-italienske Fiat Chrysler må betale mer enn 650 millioner dollar – om lag 5,5 milliarder kroner – for å ha jukset på utslippstester på dieselbiler, opplyser kilder til AP. Fiat Chrysler nekter for å ha gjort det de er anklaget for.

 • Utslippsskandale koster milliarder

  Bilprodusenten Volkswagen opplyser at det vil koste anslagsvis 218 milliarder kroner i 2019 å rydde opp etter utslipsskandalen, ifølge Reuters. Siden 2015 har selskapet måttet betale mer enn 268 milliarder kroner etter å ha jukset med utslippsdata.

 • Gruppesøksmål mot Volkswagen

  Tyske forbrukarorganisasjonar vil saksøkje Volkswagen for å få kompensasjon til folk som har kjøpt dieselbilar med feil utsleppstal. Ein domstol i Braunschweig skal no avgjere om den vil handsame saken i tråd med nye lover som har tredd i kraft.

Pressekonferanse om Diesel i fremtiden
Volkswagen-pressekonferanse i Wolfsburg

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no