Hopp til innhold
Bilfabrikk i Tyskland
Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Utslippsjuks i bilindustrien

Oppsummert

Et stort antall bilprodusenten har innrømmet at de har manipulert biler slik at de kommer bedre ut i utslippstester enn det reelle utslippet av klimagasser. Bilen er utstyrt med programvare som jukser med utslippsdata.

 • Citroën siktet i «Dieselgate»

  Franske Citroën ble torsdag fjerde bilprodusent som har blit siktet i forbindelse med utslipsjuks av sine dieselbiler, melder AFP. Fransk påtalemyndighet mener Citroën drev med utslipsjukset fra 2009 til 2015.

 • Må betale milliarderstatning

  Fire tidligere Volkswagen-topper og deres forsikringsselskaper må betale rundt 2,9 milliarder kroner i erstatning i utslippsjukssaken. Tidligere Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorn må i forliket alene betale rundt 110 millioner kroner.

 • VW-topp siktet for falsk forklaring

  Tidligere Volkswagen-toppsjef Martin Winterkorn er siktet for falsk forklaring overfor en komité i den tyske Forbundsdagen i forbindelse med utslippsjuks-saken.

  Det kunngjorde statsadvokaten i Berlin onsdag.

  Winterkorn hevdet at han først i september 2015 fikk vite om ulovlig programvare i Volkswagens dieselbiler, mens han i realiteten trolig visste om det allerede fra mai.

 • VW tiltalt for utslippssvindel

  Volkswagen har blitt tiltalt i Frankrike for å ha jukset på utslippstester av dieselbiler. Det opplyser den tyske bilprodusenten selv, melder AFP.

  Tyske Volkswagen innrømmet i 2015 å ha installert programvare i 11 millioner dieselbiler som førte til at bilene viste kunstig lave utslipp ved testing.

  Siden er flere Volkswagen-topper straffeforfulgt. Skandalen har kostet selskapet rundt 32 milliarder euro i blant annet bøter, rettskostnader og kompensasjon til kunder.

 • Renault tiltalt for utslippssvindel

  Renault har blitt tiltalt i Frankrike for å ha jukset på utslippstester av dieselbiler i 25 år, skriver AFP. Blant de mistenkte er den mangeårige konsernsjefen Carlos Ghosn. Den franske bilprodusenten avviser anklagene.

Pressekonferanse om Diesel i fremtiden
Volkswagen-pressekonferanse i Wolfsburg
Mitsubishi-president Tetsuro Aikawa beklaget utslippsjukset på en pressekonferanse.

Mitsubishi: Utslippsjuks på 625.000 biler

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no