Bilfabrikk i Tyskland
Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Utslippsjuks i bilindustrien

Oppsummert

Et stort antall bilprodusenten har innrømmet at de har manipulert biler slik at de kommer bedre ut i utslippstester enn det reelle utslippet av klimagasser. Bilen er utstyrt med programvare som jukser med utslippsdata.

 • Brudd i forhandlinger

  Forhandlingen har brutt sammen etter at Volkswagen ble saksøkt for å ha jukset med utslippstall. Bilprodusenten mener motpartens advokater er for dyre. VW har tilbudt forbrukerne 830 mill. euro i erstatning etter at de jukset med utslippstall i 2015.

 • Fikk milliardbot i Canada

  En domstol i Canada har beordret Volkswagen til å betale en bot på 1,3 milliarder kroner etter at bilprodusenten sa seg skyldig i å ha brutt miljølovgivningen. Lovbruddene har utspring i utslippsskandalen.

 • VW-utslippsjuks i retten

  Mandag starter rettssaken om utslippsjuks mot Volkswagen. Over 430.000 personer er med på det tyske massesøksmålet mot bilprodusenten. Saksøkerne krever kompensasjon fra bilprodusenten etter at utslippsjuks med dieselbiler fra VW ble avdekket i 2015.

  Volkswagen utslippsjuks.
  Foto: Carlos Osorio / AP
 • Porsche risikerer nye bøter

  Luksusbilgiganten Porsche er mistenkt for å ha begått administrative lovbrudd opplyser påtalemyndigheten i Stuttgart. Før jul betalte de egne investorer nær en halv milliard kroner etter å ha jukset med utslippstallene i millioner av biler.

 • Fire Audi-ingeniører tiltalt i USA

  En føderal storjury i USA har tatt ut tiltale mot fire tyske ingeniørledere i Audi som skal ha jukset med utslippstester for dieselbiler. Storjuryen i Detroit har tiltalt dem for bedrageri, sammensvergelse og brudd på loven Clean Air Act.

Pressekonferanse om Diesel i fremtiden
Volkswagen-pressekonferanse i Wolfsburg

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no