Hopp til innhold
Strøm fra Kårstø til Johan Sverdrup på Utsirahøyden
Foto: NRK

Utsira-høyden

Oppsummert

En samlet opposisjon på Stortinget krever at Utsira-feltet i Nordsjøen skal bygges ut med elektrisk kraftforsyning fra land, seneste i 2022. En ny rapport fra Cicero viser at miljøvirkningen er beskjeden og at gasskraftverk kan være bedre for miljøet.

 • Zero: Kraft fra land er best

  Kraft fra land er den beste klimaløsningen for plattformene på Utsira-feltet i Nordsjøen, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero. En ny rapport fra Cicero anslår derimot at moderne gassturbiner ville vært enda mer klimavennlig.

 • Fant mer olje på Utsirahøyden

  Statoil har gjort et oljefunn i nærheten av Grane-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen. Funnet anslås å være på mellom 30 og 80 millioner fat utvinnbar olje, melder Statoil.

 • Cicero: Gass best på Utsira-feltet

  Effektive gasskraftverk på oljeplattformene på Utsira-høyden kan være bedre for klimaet enn elektrisk kraft fra land. En ny rapport fra Cicero senter for klimaforskning og Pöyry sier at elektrifisering bare vil gi beskjedne virkninger for klimaet.

 • Utsira-kraft frå land i 2022

  Oljedirektoratet meiner det er mogleg å forsyne alle felta på Utsirahøgda med kraft frå land innan 2022, melder NTB. Det er tre år etter planlagt oppstart for Johan Sverdrup-feltet.

 • KrF reagerer på turbinplaner

  Statoil planlegger inntil to gassturbiner på Johan Sverdrup-feltet. Dette får KrF til å reagere. Partiets energipolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad mener Statoil har holdt turbinplanene skjult og at dette bryter med stortingsavtalen om elektrifisering fra land.

Lars Nehru Sand kommenterer Utsira-saken i fra Vandrehallen
Partiene i Stortingets energi-og miljøkomité holdt pressekonferanse om Utsira-saken i Vandrehallen onsdag kveld.
Pressekonferanse i fra Vandrehallen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no