Hopp til innhold

Utleie av boliger

  • Husleieprisene flater ut i Oslo

    Husleieindeksen for de første tre månedene i 2024 viser tegn til at leieprisene i hovedstaden er på vei til å flate ut.

    I Oslo var snittprisen for å leie bolig på 15.468 kroner, en beskjeden økning på 2,8 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2023.

    Det viser tall fra Husleie.no, som baserer sine tall på vel 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet.

    – Leieprisene i Oslo påvirker hele det norske markedet, og det er gjerne der vi ser trendene først, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til NTB.

    Han sier at de som følger markedet tett, ser tendenser til at leietakere i Oslo nå søker etter leieboliger utenfor sentrum.

    I tillegg ender flere opp med å flytte ut av byen, til tross for at de jobber i hovedstaden.

  • Utleieprisene på bolig fortsetter å stige

    Pilene fortsetter å peke oppover for utleieprisene på bolig. I februar økte de med 7 prosent sammenlignet med februar i fjor.

    – Selv om 2024 startet med en balanse mellom tilbud og etterspørsel, ser vi en prisøkning over hele landet på hele porteføljen vår, som består av 17.000 utleieenheter, sier administrerende direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren i en pressemelding.

    Når prisene stiger til tross for god balanse mellom tilbud og etterspørsel, skyldes dette andre faktorer som dyrtid, inflasjon, høy rente og eiendomsskatt, påpeker direktøren.

    (NTB)

  • SV vil stramme inn reglane på leigemarknaden

    Sosialistisk Venstreparti vil ha strengare reglar på leigemarknaden og innføre fleire tilltak for å gjere det lettare å kjøpe bustad.

    Prisveksten på leigemarknaden var rekordhøg i fjor. Det viser tal ferske tal frå Eiendom Norge. Leigeprisane i dei største byane auka med 7,7 prosent. I Oslo og Stavanger har dei stige nær 10 prosent.

    SV har lagt fram 10 forslag som no er til behandling i Stortinget. Dei vil mellom anna hindre at kommunar kan krevje marknadsleige for sosial- og omsorgsbustader.

    – Auken i leigeprisar råkar særleg folk som har låg inntekt. Det er ei enorm belastning for folk om dei må rive opp familien å flytte fordi dei ikkje maktar å betale leigeprisen, seier partileiar Kirsti Bergstø.

    Kirsti Bergstø
    Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK
  • Historisk høy vekst i leiepriser

    Det vil bli dyrere både å leie og leie ut leiligheter framover, mener Eiendom Norge. Samlet økte leieprisene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandnes med 7,7 prosent i fjor. Det viser Eiendom Norges dagsferske storbyindeks, basert på data fra FINN og profesjonelle uleieaktører.

  • Nei til nytt hybelhus i Gjøvik

    En huseier i Gjøvik har fått endelig avslag på søknaden om å etablere til sammen seks hybler i to etasjer. Statsforvalteren støtter kommunen i at det ikke er nok parkeringsplass og at det er for lite uteoppholdsareal, melder Oppland Arbeiderblad.

    Søkeren mener at kommunens ulike krav i prosessen er forsøkt gjennomført, og at kommunen stadig har kommet med nye krav om tiltak som måtte på plass.

    Statsforvalteren mener at det er en vesentlig bruksendring fra enebolig til et «hybelhus» med så mange enheter.

    Det har de siste årene vært flere tilfeller av hybelutbygging i Gjøvik, der kommunen har satt ned foten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no