skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil stenge Guantanamo-leiren

Fem av FNs menneskerettighetseksperter mener at en del av avhørsteknikkene USA bruker i fangeleiren på Guantanamo Bay er tortur, og anbefaler at leiren blir stengt.

Publisert 14.02.2006 08:55.
I utkastet til en ny rapport konkluderer ekspertene med at tvangsforing og andre forhørsteknikker amerikanerne bruker, er tortur.

Anklager USA

Den 38-siders lange rapporten, som kan bli revidert etter at Washington kommer med sine uttalelser, anklager USA for å ha nektet fangene rettferdig rettergang. USA skal også forsøke å fortolke enkelte avhørsmetoder slik at de ikke kan beskrives som torturhandlinger.

Den amerikanske regjeringen bør stenge Guantanamo Bay-leiren umiddelbart, er konklusjonen i rapporten.

18 måneders gransking

Rapporten er et resultat av en 18 måneder lang gransking, satt i gang av FNs menneskerettighetskommisjon, og baserer seg på intervjuer med tidligere fanger, deres advokater ogfamilier.

FN-gruppen avslo en invitasjon fra USA om å besøke leiren, hvor mer enn 500 mennesker har vært holdt fanget siden 11.september 2001, fordi de ikke ville få lov til å intervjue de innsatte.

Avviser rapporten

Sean McCormack, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, avfeier rapporten som usann.

- Bare fordi de bestemte seg for ikke å akseptere invitasjonen til Guantanamo Bay, gir det dem ikke automatisk rett til å publisere en rapport basert på løse rykter og ikke på fakta, sa McCormick. (©NTB)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no