skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush innrømmer svikt

USAs president George W. Bush innrømmer at landets etterretning overså mistanker og advarsler før terrorangrepene 11. september.

Publisert 07.06.2002 07:34. Oppdatert 07.06.2002 17:39.
Bush maner til årvåkenhet (smalband)
Bush maner til årvåkenhet (breiband)

Bush vil bedre rutinene ved å opprette et nytt organ for landets indre sikkerhet.

- Basert på alt jeg har sett tror jeg ingen kunne ha hindret grusomhetene 11. september. Men nå vet vi at tusenvis av trente mordere forbereder seg på å angripe oss. Dette fryktelige faktum tvinger oss til å handle annerledes, sa Bush i en fjernsynstale i natt norsk tid.

George W. Bush vil nå bedre rutinene i sitt eget land.

Ikke fulgt opp

En egen kongresshøring pågår nå etter at en rekke rapporter har avslørt svikt i etterretningsrutinene og at advarsler om terrorhandlinger ikke ble fulgt opp før de fatale terrorhandlingene 11. september i fjor.

- Vi vet nå at mistanker og kunnskap blant våre fremste agenter ikke fikk nok oppmerksomhet, sa presidenten i talen.

Bush varslet at et nytt regjeringsorgan for etterretning og indre sikkerhet vil bli opprettet. Det vil få et årlig budsjett på nærmere 300 milliarder kroner.

Haster

Bush lovet imidlertid at størrelsen på det føderale byråkratiet ikke skal øke, og at eksisterende organer vil bli samlet i ett nytt. Bush sa det haster med å få etablert den nye strukturen og han bad Kongressen om å gi sin tilslutning innen utgangen av året.

Det nye direktoratet vil ta opp i seg dagens Secret Service, tolltjenesten, immigrasjons- og innvandringsmyndigheten og grensepatruljen.

Hyllet som helt

Etterretningsoffiser Coleen Rowley, som vakte oppsikt da hun i et brev til FBI-ledelsen anklaget den for manglende oppfølging av advarsler, forklarte seg torsdag for høringskommisjonen i Senatet.

Rowley er blitt hyllet som en helt for å ha tatt de sensitive spørsmålene og hun er blitt takket av FBIs toppsjef Robert Mueller. Kvinnen, som har 22 års fartstid i FBI, sier hun har mottatt hundrevis av e-post og telefoner fra kolleger som sier de har lignende historier å fortelle, men som ikke har våget å gå ut offentlig.

(NTB-Reuters)

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM USA 11.09.2001

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no