skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Tidenes forsikringsoppgjør

Det går mot tidenes største forsikringsoppgjør etter katastrofen i USA. Prisen må reassurandørene i all hovedsak betale, og dem er det få av i Norge. Det betyr likevel ikke at forsikringspremiene ikke kommer til å stige her til lands.

Publisert 12.09.2001 17:20. Oppdatert 12.09.2001 17:58.
KJEMPEOPPGJØR: Et amerikansk eiendomsselskap kjøpte i vår World Trade Center for rundt 28 milliarder kroner. På toppen av dette kommer erstatning for de tusenvis av menneskelivene som trolig har gått tapt i terrorangrepet.
- Forsikringskravene etter tirsdagens terroristangerep mot New York kan totalt komme opp i mellom ti og 15 milliarder dollar, forteller en analytiker i Moody's Investors Service til dn.no. Det er rundt 100 milliarder kroner.

Det største forsikringsoppgjøret til nå kom etter orkanen Andrews herjinger, der store bygningsmasser og 38 mennesker mistet livet. Regningen kom på 20 milliarder dollar, eller 180 milliarder norske kroner, skriver dn.no. Denne gang er det ikke de samme eiendomsmassene, men ufattelig mange flere menneskeliv, som er gått tapt.

- Problemet er at skadene vi snakker om er mange, mange ganger større enn hva man hadde regnet med i de verste scenarier. Hele World Trade Center har jo rast. Dermed blir skadebeløpene som forsikringsbransjen må betale enormt mye større enn de noensinne kunne forestille seg, sier Ralph Bergner til Ekonomi24. Han er viseadministrerende europasjef for en av verdens største reassuransemeglere, Guy Carpenter.

Reassurandørene må betale

Det er de såkalte reassurandørene som må regne med å betale storparten av tapene etter terrorhandlingene i USA. Disse er på en måte forsikringsselskapenes forsikringsselskap.

- Det drives lite reassuranse fra Norge, og vi har ikke informasjon om at norske selskaper skal være forsikringsmessig involvert i terrorkatastrofen. Men de som må ta regningen må ta pengene fra noen. Erstatninger og premienivå henger sammen, sier informasjonsdirektør Preben S. Røe i Finansnæringens Hovedorganisasjon til dn.no.

Det betyr at om reassurandørene setter opp premiene, så vil det ramme norske forsikringsselskap, og dermed norske forsikringskunder.



 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no