skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Minst 14 drept av bomber i Kirkuk

Et av husene som ble rammet av bombeeksplosjoner i byen Kirkuk i dag. (Foto: AFP/Scanpix)
Et av husene som ble rammet av bombeeksplosjoner i byen Kirkuk i dag. (Foto: AFP/Scanpix)
14 mennesker er drept i seks voldsomme bombeeksplosjoner i byen Kirkuk nord i Irak. De fleste av de drepte var politifolk og sivile, opplyser tjenestemenn.

Publisert 13.06.2006 11:36. Oppdatert 13.06.2006 11:49.
De seks aksjonene så ut til å være samordnet, sa talsmenn for politiet i Kirkuk. De skjedde dagen etter at terrornettverket al-Qaidas organisasjon i Irak utnevnte en ny leder og lovet å hevne drapet på Abu Musab al-Zarqawi med nye angrep.

En bilbombe eksploderte utenfor huset til en ledende polititjenestemann i Kirkuk og drepte en av hans livvakter, mens tjenestemannen selv kom alvorlig til skade. Da folk stimlet sammen, eksploderte en ny bombe og drepte ytterligere ti mennesker, mens 11 ble skadd.

Bilbombe

En annen bilbombe rettet mot en politipatrulje drepte ti sivile og skadet 11 andre, opplyste politiet i Kirkuk. En tredje bombe eksploderte utenfor en advokatskole, der en person ble drept og to kom til skade.

En selvmordsbomber ble skutt av sikkerhetsvakter da han forsøkte å angripe politiets hovedkvarter i Kirkuk. Han rakk å utløse sprengladningen, og to politifolk ble drept mens ti andre kom til skade i eksplosjonen.

En annen selvmordsbomber sprengte seg i lufta utenfor de lokale kontorene til et kurdisk parti som ledes av den irakiske presidenten Jalal Talabani. To personer kom til skade i denne eksplosjonen, opplyste politiet tirsdag.

Oljeby

Oljebyen Kirkuk har en etnisk og religiøst svært sammensatt befolkning. Byen har til nå stort sett vært spart for blodige selvmordsangrep av typen som gjentatte ganger har rystet byer som Bagdad og Mosul.

Søndag ble åtte personer som mistenkes for å være opprørere pågrepet av irakiske og amerikanske soldater i Kirkuk. Dette kan ha forsterket hevnlysten på USA-fiendtlig hold etter at Abu Musab al-Zarqawi ble drept i en amerikansk aksjon sist onsdag.

Mandag ble Bagdad og byene Baquba og Tal Afar nord for hovedstaden rystet av flere bombeeksplosjoner. I de sunniarabiske områdene vest i provinsen At-Tamin, der Kirkuk ligger, har det vært meldt om en rekke bombeeksplosjoner og skyteepisoder.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no