skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Avviser anklager om tortursenter

Iraks innenriksminister Bayan Jaber Solagh  avviser at det ble brukt tortur mot fanger. (Foto: AFP/Scanpix)
Iraks innenriksminister Bayan Jaber Solagh avviser at det ble brukt tortur mot fanger. (Foto: AFP/Scanpix)
Iraks innenriksminister avviser anklagene om et hemmelig tortursenter i en bunker i Bagdad. Fangene selv forteller at de ble torturert.

Publisert 17.11.2005 16:53.
En rasende innenriksminister Bayan Jaber Solagh hevdet på en pressekonferanse i Bagdad torsdag at bare noen få av de over 170 fangene i fangehullet er blitt mishandlet, og han nektet for at det er brukt tortur.

Disse bildene er lagt fram som bevis på tortur. (Foto: AFP/Scanpix)
– Alt snakket om dette er unøyaktig, sa han og la til at han kommenterte saken bare fordi hans medarbeidere hadde presset ham til det.

Fangehullet, som delvis ligger under bakken, ble oppdaget av amerikanske styrker søndag. De fant 170 tørste, utsultede og syke fanger, de fleste av dem sunnimuslimer, i bunkeren ved innenriksdepartementet i hovedstaden Bagdad.

Innenriksministeren avviser at fengselet er hemmelig.
Statsminister Ibrahim Jaafari bekreftet at 173 menn og tenåringsgutter var funnet i fengselet, og sa at det var klare tegn på at mange av dem var blitt torturert. Han ga straks ordre om etterforskning.

Sunnimuslimske grupper har anklaget Badr-brigadene, militsen til det største sjiamuslimske partiet i Iraks regjering, SCIRI, for å ha drevet fengselet. Badr-brigadene avviser at de har noen forbindelse til det hemmelige fengselet. Innenriksminister Solagh representerer SCIRI.

– Kriminelle og terrorister

Innenriksministeren beskrev fangene som «kriminelle og terrorister» og sa var de blant de farligste fangene som holdes i Irak i dag. Han benektet at de var torturert og sa de var blitt pågrepet for terrorvirksomhet etter at det var utstedt arrestordre.

– Det er bare fem eller sju som viser tegn til å ha blitt slått, sa han.

Fangene selv forteller en annen historie. En irakisk student beretter hvordan han ble tatt til fange av soldater fra innenriksdepartementet og stengt inne i bunkeren og utsatt for harde avhør og tortur.

Mohammad Duham, leder for en gruppe som forsøker å beskytte fanger, forteller at det ble funnet torturinstrumenter i bunkeren. Blant annet skal det ha blitt funnet sager til å sage av lemmer og barberblader til å barbere vekk hud. En av fangene forteller at det ble «brukt elektrisk drill på folk».

Også dette blir avvist av innenriksminister Solagh.
Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch konkluderer i en rapport med at tortur er rutine i irakiske fengsler og politistasjoner, også mer enn to år etter at Saddam Hussein ble styrtet fra makten.

USA reagerer

– Vi tolererer ikke mishandling av fanger i USA, sa Jim Bullock, talsmann for den amerikanske ambassaden i Bagdad torsdag. Avsløringen av det hemmelige irakiske fengselet kommer over et år etter at det ble avslørt at amerikanske soldater mishandlet og ydmyket irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

FNs generalsekretær Kofi Annan, som i helgen besøkte Irak, uttrykte bekymring over avsløringen, men ønsket velkommen statsminister Jafaaris kommentarer om at tortur er i strid med regjeringens politikk. (NTB-AFP-Reuters)

Denne aktivisten holder fram et bilde av en mann som skal ha blitt torturert til døde. (Foto: Reuters/Scanpix)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no