skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Viktige skritt mot ny ledelse i Irak

Hajem al-Hassani. (Foto: Reuters/Scanpix)
Hajem al-Hassani. (Foto: Reuters/Scanpix)
Irakiske politikere valgte søndag en sunnimuslimsk araber til president i nasjonalforsamlingen. Valget av Hajem al-Hassani er et nytt skritt på veien mot å gi Irak en ny politisk toppledelse.

Publisert 03.04.2005 18:21.
Nasjonalforsamlingen i Bagdad, som har 275 medlemmer, vedtok med overveldende flertall å kåre nåværende industriminister al-Hassani til sin president. Den bekjennende sunnimuslimen regnes som en nær alliert av Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi.

– Vi har passert et første hinder. Det irakiske folk har vist at de kan overvinne den politiske krisen som har ridd landet de to siste månedene, sa al-Hassani, som likevel advarte sine landsmenn mot å tro at jobben nå er gjort.

«Plikt»

– Hvis vi ikke gjør vår plikt, er vi dømt til å feile. Og vårt fall vil bare skade oss selv, for da vil folket skifte oss ut med andre, tilføyde al-Hassani, som får sjiamuslimen Hussain Shahristani og kurderen Arif Tayfor som visepresidenter i nasjonalforsamlingen.

Innen onsdag vil det være klart hvem som blir Iraks nye president, visepresidenter og statsminister, sa ledende parlamentarikere i helgen.

Samtidig fortsetter voldshandlingene i det krigsherjede landet. Minst én iraker ble drept og fem såret da to bilbomber eksploderte nesten samtidig i byen Mosul nord i Irak, fortalte øyenvitner og folk ved sykehus i byen.

Skyting

Fem andre mennesker mistet livet i andre episoder i Mosul og i hovedstaden Bagdad. Seks ansatte i Iraks innenriksdepartement kom alvorlig til skade, da irakiske regjeringssoldater ved en feiltakelse åpnet ild mot minibussen de satt i.

En gruppe som ledes av Iraks mest ettersøkte mann, den jordanske opprørslederen Abu Mussab al-Zarqawi, tok søndag på seg skylden for angrepet mot det amerikanskstyrte Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad lørdag kveld. Minst 56 personer ble såret i angrepet.

I en kunngjøring som ble lagt ut på internett søndag, het det at «al-Qaidas organisasjon i landet mellom elvene» sto bak angrepet. «Landet mellom elvene» betyr Irak, mens al-Qaida er Osama bin Ladens terrornettverk.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no