skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Granatregn over Falluja

Amerikanske styrker har bombardert Falluja med granater. Ni er drept i sammenstøt i Ramadi, og i oljebyen Baiji i Nord-Irak er fem drept i et selvmordsangrep.

Publisert 17.11.2004 10:54. Oppdatert 17.11.2004 11:14.
Av Benny André Johansen

De verste kampene er konsentrert om de sørlige delene av Falluja, der væpnede menn fortsatt yter stor motstand mot de amerikanske marinesoldatene. Amerikanerne har angrepet opprørslommer med artilleri-ild og angrep fra kamphelikoptre, melder AFPs fotograf i byen.

Kraftige eksplosjoner i Falluja i dag, der amerikanske soldater kjemper for å få kontroll over byen. (Foto: Reuters/Scanpix)
Det er ukjent hvor mange opprørere og irakiske sivile som er drept og skadet i de harde kampene som har pågått i byen siden amerikanske styrker gikk til angrep 8. november.

De amerikanske styrkene hevder at over 1000 såkalte opprørere er drept og over 1000 er arrestert i forsøket på å overta kontrollen over den sunnimuslimske byen 50 kilometer vest for Bagdad.

Kamper i Ramadi

Samtidig melder AFP om kamper mellom amerikanske soldater og væpnede motstandere også i sentrum av byen Ramadi, 100 kilometer vest for Bagdad. Kampene i byen blusset opp etter at USA startet sitt omfattende angrep mot Falluja.

AFP melder at ni mennesker er drept og 15 er skadd i sammenstøtene i dag.

Kamper i Mosul

Også i byen Mosul i Nord-Irak har det vært harde kamper de siste dagene, men de amerikanske styrkene sier de nå har tatt tilbake kontrollen fra irakiske opprørere over de fleste politistasjonene på vestsiden av byen. Minst seks av politistasjonene på vestsiden av elva Tigris er gjenvunnet uten kamper, hevder en amerikansk militær talsmann overfor AFP.

I oljebyen Baiji i Nord-Irak ble fem irakere drept og 15 såret i et selvmordsangrep på et marked i sentrum av byen i dag, melder Reuters. Bomben skal ha eksplodert da et amerikansk militærkjøretøy kjørte forbi. Noen av de sårede er amerikanske soldater, og flere av de amerikanske soldatene skal også ha begynt å skyte etter eksplosjonen, melder Reuters.

Angrep oljerørledning

Opprørere har angrepet flere oljerørledninger i Irak de siste månedene. (Foto: AFP/Scanpix)
Fire kilometer vest for den irakiske byen Samarra, 100 kilometer nord for Bagdad, har sabotører angrepet en oljerørledning i morgentimene i dag. Angrepet skjedde ved 8-tiden lokal tid, da de plasserte eksplosiver ved en oljerørledning som knytter oljeraffineriet Baiji med oljeraffineriet i Dora, sør for Bagdad.

- Dette er sjette gang på en måned at et slikt angrep har funnet sted, sier polititalsmann Mohammad Mahmud til AFP.

Abu Musab al-Zarqawi, opprørslederen USA hevder står i ledtog med terrornettverket Al Qaida, har i et lydopptak på Internett oppfordret opprørere rundt om i Irak til å kjempe mot de amerikansk-ledede styrkene, forberede seg på nye kamper, og angripe oljerørledninger.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no