skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irak vil ha inspektørene tilbake

Overgangsregjeringen i Irak vil gjerne ha det internasjonale atomenergibyrå IAEAs inspektører tilbake til landet. IAEA inviteres til å granske påstander om at irakisk atomutstyr er på avveie.

Publisert 13.10.2004 06:17.
Bagdad-regjeringens minister for vitenskap og teknologi Rashad Omar sier at ingen materialer eller maskiner har forsvunnet siden plyndringsbølgen etter den amerikanskledede invasjonen av Irak i fjor vår. Lagrene er sikret og under kontroll, sa Omar tirsdag.

Soldater fra den irakiske nasjonalgarden driver sikkerhetsoperasjoner sør i landet. (Foto: Scanpix/Reuters)
– Vi er åpne for innsyn. Vi hilser IAEA og alle andre organisasjoner som måtte ønske å komme på inspeksjon hjertelig velkommen, framholdt den irakiske ministeren, som tilføyde at han ikke selv har lest atomenergibyråets rapport til FNs sikkerhetsråd.

Bekymret

I denne rapporten heter det at IAEA er svært bekymret over forsvinningen. Byråets talskvinne Melissa Fleming sier ifølge den britiske rikskringkastingen BBC at følsom teknologi kan havne på svartebørsen for kjernefysisk teknologi.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Richard Boucher deler IAEAs bekymringer, het det på BBCs nettsider natt til onsdag. – Problemet oppsto rett etter krigen i Irak og må bringes under kontroll, sier han.

Men Boucher understreket at «mesteparten, om ikke alt» av det som forsvant etter krigen, senere er kommet til rette. IAEA har fått undersøke lagre og andre anlegg, og har forsikret seg om at ikke noe har forsvunnet i senere tid, framholder han.

Stemmerett

Irak har fått igjen stemmeretten i FN, sa tjenestemenn ved FN-hovedkvarteret i New York onsdag. Generalforsamlingen i FN godtar at Irak ikke kan betale sin medlemsavgift grunnet omstendigheter utenfor landets egen kontroll.

Irak fikk i juni i år formelt tilbake sin status som selvstendig land, 15 måneder etter at amerikanskledede styrker angrep landet for å avsette diktatoren Saddam Hussein. Men landet ble nektet å delta i FN-avstemninger før det hadde betalt kontingent.

Irakerne skylder FN 100 millioner kroner i ubetalt medlemsavgift. Generalforsamlingen opphever krav om utestående avgifter mot Georgia, Guinea-Bissau, Komorene, Liberia, Moldova, Niger, Sao Tome og Principe, Somalia og Tadsjikistan så vel som Irak.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no