skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
De muslimske lederne Daud Abdullah (t.v.) og Musharraf Hussain under mellomlanding i Kuwait der de ble møtt av den britiske konsulen Cathy Cotrell.   REUTERS/Stephanie McGehee
De muslimske lederne Daud Abdullah (t.v.) og Musharraf Hussain under mellomlanding i Kuwait der de ble møtt av den britiske konsulen Cathy Cotrell. REUTERS/Stephanie McGehee

Muslimer vil redde Bigley

To fremtredende muslimske ledere fra Storbritannia reiste lørdag til Irak i et forsøk på å redde gisselet Ken Bigley. Samtidig hevder en islamistisk nettside at briten er drept.

Publisert 25.09.2004 19:32. Oppdatert 25.09.2004 20:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
– Vi håper at Bigley er i live og at vi kan utøve vår innflytelse over dem som holder ham fanget, sa Daud Abdullah da han sammen med Musharraf Hussain mellomlandet i Kuwait.

– Jeg holder alltid fast ved håpet ved Allahs nåde. Vi har ingen grunn til å tro at Bigley ikke lever, sa han.

Appeller

Abdullah og Hussain skal etter planen ha møter med flere av de øverste muslimske lederne i Irak. Utsendingene er med i Det muslimske råd i Storbritannia (MCB), som representerer 1,8 millioner britiske muslimer.
Rådets talsmann, Inyat Bunglawala, har også bedt gisseltakerne om å slippe fri Bigley.

Terry Waite, som ble holdt som gissel i Libanon i nesten fem år, besøkte lørdag brødrene til Kenneth Bigley, Stanley og Philip, i Liverpool. Foto: Reuters/Scanpix
– Islam tillater oss ikke å skade uskyldige. Vi ber innstendig dem som holder Bigley om å la ham få komme tilbake til sin familie, sa Bunglawala. Rådets leder, Iqbal Sacranie, har gått ut med lignende oppfordringer.

Den muslimske foreningen i Storbritannia, som er tilsluttet MCB, har rettet en appell til kidnapperne via den arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera. Britiske myndigheter har i tillegg delt ut 50.000 pamfletter med henstilling om hjelp i Bagdad, etter oppfordring fra Bigleys familie, som ikke vil la noen muligheter stå uprøvd.

Tror ikke på nettside

En islamistisk nettside hevdet lørdag at 62-årige Ken Bigley er drept av opprørsgruppen til Abu Musab al-Zarqawi.

– Tawhid og Jihad (enhet og hellig krig) opplyser at briten er likvidert, heter det i meldingen, hvor det også hevdes at sju britiske soldater er bortført.

Ifølge nettsiden skal det med det første bli sendt en videokassett som vil bekrefte opplysningene. Nettsiden blir imidlertid betegnet som upålitelig av britiske myndigheter.

– Vi tar foreløpig ikke meldingen alvorlig, sa en talsmann for det britiske utenriksdepartementet lørdag.

Departementet hadde heller ikke kjennskap til at britiske soldater skulle vært tatt til fange.

Nettstedet Alezah har to ganger tidligere publisert meldinger om at to kvinnelige italienske gisler er drept, uten at dette er bekreftet.

Bigleys to amerikanske kolleger er begge halshogd, og gisseltakerne truer med å drepe briten dersom ikke alle kvinnelige fanger i Irak løslates. Briten har nå vært holdt som gissel i over en uke.

Egypt ber for gisler

Også egyptiske myndigheter rettet lørdag en appell til gisseltakerne i Irak. Seks egyptere i teleselskapet Orascom ble før helgen kidnappet.

– Vi ber gisseltakerne om umiddelbart å løslate de egyptiske statsborgerne og alle andre gisler, sa Maged Abdul Fatah, talsmann for president Hosni Mubarak.

– Egypt er motstander av praksisen med å ta gisler for politisk eller økonomisk gevinst, sa talsmannen. Han oppfordret det irakiske folk til å reise seg mot «den håndfull med personer» som tar utenlandske gisler.

Via avisen Akhbar al-Yom ba kona til ett av gislene for sin manns liv.

– Tenk på mitt barn og barna til de andre gislene, sa hun.
– Frykt Gud og spar oss for denne tragedien. Vi er ikke mot dere og vi er ikke for amerikanerne.

Fordømmer

Det muslimske brorskap fordømmer også bortføringen av de seks egypterne. Handlingen er ødeleggende for motstanden i Irak, mener den forbudte, egyptiske bevegelsen.

– Gisseltakingen er ikke i samsvar med islams prinsipper. Den sverter bildet av den irakiske motstanden, heter det i en erklæring som ble sendt til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no