skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

50 drept i luftangrep

I Irak skal amerikanerne ha drept 50 mennesker i et luftangrep ved byen Samarra nord for Bagdad. Også i byen Hilla - sør for Bagdad - skal flere irakere være drept.

Publisert 14.08.2004 10:01.
USA hevder å ha drept 50 irakiske opprørere i luftangrep ved den sunnimuslimske byen Samarra, nord for Bagdad. Minst 84 mennesker skal være såret i angrepene. Lenger sør skal 40 sjiamuslimske opprørere være drept i kamper.

En talsmann for den amerikanske hæren sa de hadde gått til angrep på fiendtlige styrker i området rundt Samarra.

– En serie med bomber ble sluppet over kjente fiendtlige områder tidlig lørdag morgen, sa kaptein Bill Coppernoll.

Han forteller at foreløpige rapporter tyder på at rundt 50 opprørere ble drept ved byen, som ligger i det såkalte sunnitriangelet hvor motstanden mot okkupasjonsmakten er stor Sykehuspersonell har allerede meldt om at 13 irakere, blant dem fem kvinner og barn, er drept i kampene i byen natt til lørdag, og minst 84 er såret. Mange av de sårede er også kvinner og barn.

Politiets hovedkvarter i utkanten av byen skal ha fått store skader i kampene, og minst tre politifolk er drept, opplyser politiet.

Minst 43 drept i Hilla

I byen Hilla, som ligger sør for hovedstaden, var det kraftige kamper mellom sjiamuslimske militssoldater og amerikanske styrker, støttet av irakisk politi, natt til lørdag.

En irakisk tjenestemann sa at minst 40 militssoldater og tre politimenn ble drept i kampene. Militssoldater som støtter sjialederen Moqtada al-Sadr gikk til angrep mot politistasjoner og andre offentlige bygninger i Hilla etter at en demonstrasjon kvelden før kom ut av kontroll. Militsen skal ha brukt bombekaster og håndvåpen i angrepet.

Beleiret

En gruppe på 20 polske soldater ble sammen med flere titalls irakiske politimenn beleiret av opprørerne ved en politistasjon i byen. I løpet av natten fikk de forsyninger med ekstra ammunisjon, vann og mat ved hjelp av et helikopter.

Men lørdag morgen hadde situasjonen løst seg og forholdene i byen blitt roligere, ifølge en talsmann for den polske styrken.

Milits som støtter al-Sadr har gjort opprør i sju andre byer sør i Irak, men Hilla har så langt vært spart for urolighetene.

Tautrekkingen om militsen fortsatte i byen Najaf 180 kilometer sør for Bagdad. Konfrontasjonen mellom al-Sadrs såkalte Mehdi-hær og amerikanske soldater i Najaf hadde lørdag vart i en uke.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no