skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Blair overdrev Irak-faren

Tjenestemenn i den britiske regjeringen mente i mars 2002 at den tilgjengelige etterretningen ikke var god nok til å støtte en invasjon av Irak, skriver avisen The Financial Times.

Publisert 10.07.2004 09:59. Oppdatert 10.07.2004 10:03.
Onsdag får Tony Blair og britene lese granskingskommisjonens rapport. (Arkivfoto: AP/Scanpix)
Konklusjonen fra et regjeringsmøte som ble holdt på denne tiden, står i kontrast til uttalelser fra den britiske statsministeren Tony Blair senere samme år. I september omtalte han blant annet trusselen fra Saddam Husseins våpen som «alvorlig og aktuell».

Bakgrunnen for Financial Times opplysninger er lekkasjer fra granskingskommisjonen som undersøker etterretningen og regjeringens rolle i forkant av Irak-krigen. Kommisjonen ledes av Lord Robin Butler, og skal etter planen offentliggjøre sin rapport onsdag. Konklusjonen er ifølge avisen at etterretningen som lå til grunn for regjeringens påstander om de irakiske våpnene, var mangelfull og ikke av god nok kvalitet.

Kritikk av CIA

Dette er i overensstemmelse med rapporten fra den amerikanske senatskomiteen som har gransket CIAs arbeid med å skaffe opplysninger om Saddam Husseins våpenprogrammer.

Demonstranter mot Irak-krigen har lenge ment at Blair overdrev trusselen fra Irak. (Arkivfoto: Reuters/Scanpix)
Den første delen av rapporten ble offentliggjort torsdag, og inneholder skarp kritikk av USAs viktigste etterretningsorganisasjon. CIA har ifølge kommisjonen overdrevet den irakiske trusselen, stolt på tvilsomme kilder og oversett bevis som ikke støttet opp under behovet for å rettferdiggjøre Irak-krigen.

Dårlig informasjon

– Regjeringen, og til en viss grad vi i kongressen, brukte dårlig informasjon til å styrke argumentene for å gå til krig. Kongressen ville ikke ha godkjent krigen med 75 stemmers flertall hvis vi hadde visst det vi vet i dag, sier senator John Rockefeller, et av demokratenes medlemmer i kommisjonen.

Han mener krigen mot Irak har ført til et dypt hat mot amerikanere i den muslimske verden, og at dette har gjort USA som nasjon mer sårbar enn noen gang tidligere.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no