skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
BARNEFANGER: USA mishandler barn som de holder fanget i irakiske fengsler, ifølge en tv-dokumentar på tysk fjernsyn. (Foto: Scanpix)
BARNEFANGER: USA mishandler barn som de holder fanget i irakiske fengsler, ifølge en tv-dokumentar på tysk fjernsyn. (Foto: Scanpix)

- USA må svare om barnefanger

Amnesty International krever at USA svarer for seg etter påstander i tysk TV om at barn holdes fanget og blir mishandlet av amerikanske styrker i Irak.

Publisert 06.07.2004 06:45. Oppdatert 06.07.2004 10:10.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Den tyske fjernsynskanalen ARD sendte i går en tv-dokumentar hvor det kommer frem at flere enn 100 irakiske barn er blitt holdt fanget av amerikanerne.

Opplysningene ble bekreftet av Røde Kors og FN-organisasjonen UNICEF i programmet Mainz Report.

Krever svar

En talskvinne for Amnesty International kaller saken for en skandale, og krever svar fra USAs regjering.

- Den amerikanske regjeringen må naturligvis forklare seg om dette. De må gi konkret informasjon om hvor gamle barna er, hva som er grunnlag for å holde dem fanget og om hvorvidt barnefangene har blitt utsatt for vold og mishandling, sier generalsekretær i Amnesty Tyskland, Barbara Lochbihler.

Ifølge den tyske TV-dokumentaren skal amerikanske soldater ved flere tilfeller ha slått og mishandlet jenter og gutter ned i 12-årsalderen. En reporter fra Al Jazeera skal ha bevitnet at ei 12 år gammel jente ble slått av de amerikanske fangevokterne i det skandalebefengte fengselet Abu Ghreib.

Tidligere barnefanger

Også tidligere har USA blitt kritisert for å ha barnefanger i forbindelse med internasjonale konflikter. I april i fjor ble det avslørt at tre tenåringer ble holdt fanget på Guantanamo-leiren i Cuba.

Den gangen forsvarte USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld landet sitt ved å peke på at de tre tenåringene var fiendtlige soldater som ble tatt mens de kjempet for Taliban eller Al Qaida i Afghanistan.

Også den gangen reagerte Amnesty International med vantro.

- At USA ikke ser noe galt i å holde barn fanget ved Guantanamo er et sjokkerende bevis for hvor lett Bush-administrasjonen tar på menneskerettighetene, sa organisasjonens talsmann Alistair Hodgett til Associated Press.

(ARD-BBC-NRK)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no