skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

– Allawi blir Iraks statsminister

Iyad Allawi, medlem av det irakiske styringsrådet og med lang tids forbindelse til CIA, blir Iraks nye statsminister, sier en talsmann for Allawi.

Publisert 28.05.2004 16:10.
I et møte i det USA-innsatte styringsrådet fredag ble Allawi enstemmig valgt til å være rådets statsministerkandidat, ifølge talsmannen.

Arkivfoto fra 2003 av Iyad Allawi, som kan bli Iraks nye statsminister. (Foto: AP/Scanpix)
Både FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi og den amerikanske administratoren i Irak, Paul Bremer, skal ha gitt sin tilslutning til valget.

Andre kilder i det irakiske styringsrådet bekrefter at de har nominert Allawi, men Brahimi og Bremers administrasjon har ikke uttalt seg om saken.

Velstående

Iyad Allawi er en velstående sekulær sjiamuslim og tidligere medlem av Baath-partiet. Han er i slekt med Ahmad Chalabi, som sto på svært god fot med Pentagon inntil han nylig ble anklaget av USA for å ha gitt hemmelig informasjon til Iran. Forholdet mellom Allawi og Chalabi skal imidlertid ikke være godt.

Allawi forlot Irak i 1990 og dannet partiet Irakisk nasjonal enighet som blant annet ble støttet av CIA og britisk etterretning. Mange tidligere Baath-medlemmer i eksil sluttet seg til partiet.

Forsøkt drept

Allawi skal ifølge boken «Saddam Hussein – An American Obsession» ha innledet samarbeid med britisk etterretning allerede i 1978. Saddam Hussein sendte da folk fra sitt hemmelige politi til London for å drepe ham.

Angripere trengte seg inn i rommet hans og forsøkte å drepe ham med kniver og økser, men stakk av da Allawis svigerfar dukket opp, ifølge boka skrevet av Andrew og Patrick Cockburn.

Allawi er utdannet lege og spesialist i nevrologi i Storbritannia. Han skal ha gode politiske kontakter i både Storbritannia og USA. Han har drevet omfattende forretningsvirksomhet og skal også ha gode forbindelser til Saudi-Arabia og Kuwait.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no