skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Rumsfeld forklarer seg

Mange amerikanske kongressmedlemmer er irritert over den måten forsvarsminister Donald Rumsfeld har håndtert fangeskandalen i Irak på. I kveld må han forklare seg.

Publisert 07.05.2004 15:53. Oppdatert 07.05.2004 16:08.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

President George W. Bush sa i går at Rumsfeld er et nyttig medlem av regjeringen, men det er ventet at hans politiske framtid likevel kan bli satt på prøve under lange sesjoner utover kvelden i dag.

Rumsfeld skal først møte i en to timer lang åpen høring i Senatets forsvarsksomité. Deretter er det berammet et lukket møte med hele Senatet før Rumsfeld skal forklare seg for forsvarskomiteen i Representantenes hus på et møte kl 21 norsk tid.

Skandalen vokser

Rumsfeld må forsvare seg mot stadig krassere anklager i forbindelse med fangeskandalen, men til nå har Bush villet beholde ham i regjeringen (Scanpix/Reuters)
Flere og flere røster i det politiske miljøet i Washington har tatt til orde for at Rumsfeld må gå av. Til nå har ingen republikanske partifeller sluttet seg til kravet, men også på republikansk hold er det blitt rettet kritikk mot måten Rumsfeld har håndtert skandalen på.

Bush ga forsvarsministeren en muntlig refs på et møte i Det ovale rom onsdag morgen, fordi han ikke hadde informert presidenten godt nok om overgrepene som nå er kommet for dagen. Senere sa Bush at han vil beholde Rumsfeld som forsvarsminister. Men hvis skandalen fortsetter å vokse, kan presidenten bli nødt til å ofre Rumsfeld for å demme opp for enda mer kritikk mot regjeringen.

Det innflytelsesrike britiske tidsskriftet The Economist sluttet seg i dag til kravene om at Rumsfeld må søke avskjed eller gis sparken på grunn av overgrepene i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

Tidsskriftet støttet krigen mot Irak, men er kritisk til mye av det som er skjedd i forbindelse med krigen. I en lederartikkel i dag het det at det ikke er tilstrekkelig at presidenten selv opptrer på arabiske TV-kanaler og beklager overgrepene.

Røde Kors-rapport

Og The Wall Street Journal skrev i dag at en Røde Kors-rapport om overgrep mot irakiske fanger ble levert USAs myndigheter allerede i februar, og at den antydet at overgrepene er blitt tolerert.

Den konfidensielle rapporten konkluderte med at mishandlingen var «ensbetydende med tortur», skriver avisen.

Konklusjonen var basert på inspeksjoner og intervjuer med fanger i Irak, og de gir et annet inntrykk av fangebehandlingen i Irak enn det president George W. Bush har gitt uttrykk for når han sier at høyere militære ikke har godkjent mishandling og overgrep.

I rapporten heter det at opplysningene som er kommet fram om mishandling av fanger «er mer enn unntaksvise tilfeller og kan ble sett på som en praksis som tolereres.»

Ifølge Røde Kors-rapporten har vakter skutt på ubevæpnede fanger fra vakttårn og drept noen av dem. Rapporten sier også at det er blitt begått «grove brudd» på Geneve-konvensjonene om behandling av krigsfanger.

(NTB-AFP-TT)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no