skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Mange irakiske fanger uskyldige

Mange av fangene i det beryktede Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad er uskyldige, som tilfeldig er plukket opp av amerikanske styrker og overlatt til ukvalifisert personell, sier en tidligere forhører ved fengselet.

Publisert 07.05.2004 07:55. Oppdatert 07.05.2004 08:57.
SE OGSÅ:
ALT OM:
- Jeg har lest rapporter fra enheter som har vært ute for å pågripe, som har fortalt at personen ikke var hjemme. Da naboen kom ut for å se hva som skjedde, så pågrep de ham i stedet, forteller Torin Nelson til den britiske avisen The Guardian.

Guantanamo

Mange fanger er uskyldige, og mishandling er vanlig, ifølge amerikanske tidligere fangevoktere. (Arkivfoto: New Yorker/AP/Scanpix)
Nelson tjenestegjorde tidligere som militær etterretningsoffiser ved den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba.

Deretter ble han tilbudt jobb i det amerikanske selskapet CACI International, som sendte ham til Irak sammen med et 30-tall andre for å forhøre fanger på oppdrag for den amerikanske okkupantmakten.

Bildene av amerikanske soldater som mishandler irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet overrasker ham ikke.

Nelson tror den flittige bruken av private aktører som CACI International har noe av skylden, og viser til at etterspørselen fra USAs militære etterretningstjeneste har vært så stor at selskapene har sendt alt fra kokker til lastebilsjåfører for å ta seg av fangene.

- Helt vanlig

- Den militære etterretningstjenestens operasjoner må endres drastisk, for å sikre at dette aldri skjer mer, sier Nelson til Guardian.

Tre tidligere amerikanske militærpolitisoldater, som også har tjenestegjort i Abu Ghraib-fengselet, bekrefter at overgrep og mishandling av fanger er dagligdags.

- Det var helt vanlig å mishandle fanger. Jeg så hele tida at noen ble banket opp. Mange hadde så mye oppsamlet sinne, så mye aggresjon, forteller sersjant Mike Sindar til nyhetsbyrået Reuters.

(NRK-NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no