skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
De tre italienerne som er gisler. (F.v.:) Umberto Cupertino, Salvatore Stefio og Maurizio Agliana.  (Foto: Scanpix / AFP / Al-Arabiya)
De tre italienerne som er gisler. (F.v.:) Umberto Cupertino, Salvatore Stefio og Maurizio Agliana. (Foto: Scanpix / AFP / Al-Arabiya)

Frist for italienerne

En irakisk gruppe truet mandag med å drepe tre italienske gisler om fem dager hvis ikke det italienske folket protesterer mot landets militære nærvær i Irak.

Publisert 26.04.2004 17:31. Oppdatert 26.04.2004 22:24.
Kravet blir avvist av italienske politikere.

- Utpressing

– Dette er et budskap fra en annen planet. Et seriøst land kan ikke godta utpressing, sier Marco Follini, lederen for det kristendemokratiske partiet UDC, som sitter i regjeringen sammen med Forza Italia. Også opposisjonsledere avviser kravet blankt:

– Vi som er imot krigen, er fullstendig imot enhver forhandling med kidnappere og terrorister, sier Francesco Rutelli, lederne for alliansen mellom moderate og sosialistiske partier.

Viste video

Kunngjøringen fra den irakiske gruppen Grønne brigade ble mandag offentliggjort av den arabiske TV-kanalen Al-Arabiya, som også viste bilder av gislene.

Gruppen lover å løslate de tre mennene hvis italienerne organiserer demonstrasjoner innen fem dager i protest mot Italias deltakelse i okkupasjonen. Italia har 3.000 soldater i Irak.

Slektninger har bekreftet mennenes identitet, det er de samme som ble vist fram i et videoopptak 13. april. Da krevde kidnapperne at italienske styrker ble trukket ut av Irak. Senere ble ett av gislene drept.

Arabisk kledd

Det siste videoopptaket er datert 25. april og viser tre ubarberte menn som spiser. De har på seg arabiske klesdrakter.

– Vi vil vise tillit og sette dem fri hvis dere viser sympati med vår sak, viser solidaritet med oss og offentlig avviser politikken til deres statsminister ved å arrangere en stor demonstrasjon i deres hovedstad mot krigen. Vi gir dere fem dager. Etter det vil vi drepe dem uten å nøle og uten flere advarsler, heter det i gruppens kunngjøring.

(NTB-Reuters-AFP)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no