skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nye sprekker i USAs Irak-koalisjon

Spania trosser amerikansk kritikk og gjør alvor av den varslede tilbaketrekkingen fra Irak. Den USA-ledede koalisjonen viser stadig flere tegn til å slå sprekker.

Publisert 20.04.2004 06:39.
Honduras vil trekke sine soldater tilbake fra Irak så snart som mulig, sa president Ricardo Maduro natt til tirsdag norsk tid. Mandag kveld opplyste regjeringen i Madrid at den spanske tilbaketrekkingen er i gang og kan være avsluttet på mindre enn seks uker.

Spania har hatt om lag 1.400 soldater i Irak og Honduras 368. Sammenlignet med den amerikanske styrken på 135.000 har dette militært sett vært nokså betydningsløse bidrag til operasjonene i Irak, men politisk har de bidratt til inntrykket av en bred internasjonal allianse.

Faresignal

Når de forsvinner, er det likevel et alvorlig faresignal for USA, sier diplomater BBC har snakket med. De tror spanjolenes beslutning om å trekke seg ut kan komme til å påvirke debatten i mange andre land.

Dette må amerikanerne selv ta skylden for, skriver BBCs militæranalytiker Jonathan Marcus på kringkastingsselskapets nettsider.

– Men i rettferdighetens navn skal det tilføyes at de aldri hadde tenkt seg en slik situasjon, framholder han.

– Det som begynte som irriterende ettervirkninger etter en seierrik krig, er blitt til et komplisert opprør som stiller amerikanske offiserer i felten overfor en rekke problemer. Amerikanerne mister stadig flere soldater i bakhold og gatekamper, fortsetter Marcus.

Forsyningsruter

– Angrepene langs USAs forsyningsruter er spesielt alvorlige. De fører til en jevn strøm av meldinger om drepte og sårede, forstyrrer transportarbeidet og får mange av Iraks sivile lastebileiere til å sky samarbeide med amerikanerne, het det på BBCs nettsider i dag.

Mens amerikanerne sliter, gjør Frankrike og Tyskland nye forsøk på å skaffe FN en mer aktiv rolle i Irak. Utenriksministrene Joschka Fischer og Michel Barnier tok mandag til orde for en «nyttig og troverdig» FN-resolusjon om utviklingen i Irak.

I Storbritannia, som har vært USAs nærmeste allierte i Irak, viser en meningsmåling at nesten halvparten av de spurte mener at krigen i fjor ikke var moralsk forsvarlig. Mens 48 prosent går imot, støtter bare 41 prosent av de spurte statsminister Tony Blairs harde linje.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no