skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA inngår avtale om Falluja

USAs generaler i Irak vet at en innmarsj i Najaf for å sikre seg sjialederen Moqtada al-Sadr kan føre til et blodbad, men faren for det ble noe mindre da det i dag ble inngått en avtale med lokale ledere i byen.

Publisert 19.04.2004 17:23.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Avtalen betyr blant annet at de amerikanske soldatene skal gå patruljer sammen med medlemmer av de irakiske sikkerhetsstyrkene.

Det vil også bli gitt amnesti til folk som leverer inn tunge våpen, samtidig som det skal bli lettere for innbyggerne å komme på sykehus og begrave de drepte etter kampene.

- Vi ble enige om at koalisjonsstyrkene ikke vil gjenoppta de offensive operasjonene dersom personene i byen leverer inn våpnene, sa en talsmann for okkupasjonsmakten på en pressekonferanse i dag.

Fange eller drepe

Richardo Sanchez, fortsatt like målbevisst (Scanpix/AP)
Men samtidig fastholder lederen for okkupasjonsstyrkene i Irak, general Ricardo Sanchez, sitt mål, og legger ikke skjul på at det er å ta al-Sadr til fange eller drepe ham og i tillegg få oppløst sjialederens private hær, den svartkledde Mahdi-militsen.

Al-Sadr sier på sin side at han nå vil godta en FN-styrke i Irak på visse betingelser. Han krever at styrken må settes sammen av soldater fra muslimske land eller land som ikke deltok i okkupasjonen av Irak, sier en talsmann for ham.
Dette vil si land som Russland, Frankrike eller Tyskland. Tidligere har han avvist en FN-styrke.

Militssoldater som er lojale overfor al-Sadr, støtte i dag sammen med amerikanske styrker i Kufa, en av sjiamuslimenes andre hellige byer, som ikke ligger så langt unna Najaf. Hundrevis av irakere og flere titall amerikanske soldater er blitt drept i kampene i byen de siste to ukene.(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no