skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussenmå forklare seg. (Arkivfoto: Heiko Junge/Scanpix)
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussenmå forklare seg. (Arkivfoto: Heiko Junge/Scanpix)

Må forklare seg i Folketinget

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen må møte i Folketingets utenrikskomité for å svare på beskyldninger om at han har løyet for de folkevalgte om argumentene for å sende styrker til Irak.

Publisert 14.04.2004 19:02.
Opposisjonspartiene har innkalt til det ekstraordinære møtet i slutten av uka, etter at en tidligere ansatt i det danske Forsvarets Etterretningstjeneste (FE), Frank Søholm Grevil, hevdet at statsministeren fortalte usannheter om Irak-informasjonen regjeringen hadde fått fra FE.

Bakgrunnen var at statsministeren gang på gang hevdet at Irak sannsynligvis hadde masseødeleggelsesvåpen, en påstand han hevdet å ha støtte for i FE. Men Grevil og hans kolleger skal i flere rapporter til regjeringen ha påpekt at det ikke fantes noen opplysninger om dette.

– Misbrukt

– Det kan ikke være riktig at en etterretningstjeneste skal misbrukes politisk. Anders Fogh fortsatte med å ta oss til inntekt for at Irak sannsynligvis hadde masseødeleggelsesvåpen, selv om vi har utgitt minst ti trusselvurderinger som er fullstendig enstemmige på dette punktet, sier Grevil til avisen Information.

Påstandene har gitt opposisjonen nye argumenter i sitt krav om å nedsette en granskingskommisjon, som skal undersøke regjeringens argumenter for Irak-krigen, og informasjonen den la til grunn.

Lekket rapporter

Tidligere i år lekket Grevil to hemmeligstemplede FE-rapporter til avisen Berlingske Tidende, for å vise at Fogh Rasmussen ga et fortegnet bilde av informasjonen regjeringen satt på. Kjemiingeniøren, som for øvrig er medlem av Fogh Rasmussens parti Venstre og tilhenger av Irak-krigen, fikk sparken på grunn av lekkasjen av hemmeligstemplet informasjon. Han risikerer dessuten to års fengsel for brudd på taushetsplikten.

Grevil får imidlertid ikke støtte for sine påstander fra sin tidligere arbeidsgiver.

– I perioden fram til Irak-krigen var det, overordnet sett, hele tiden Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering at Irak sannsynligvis rådde over biologiske og kjemiske våpen, heter det i en pressemelding fra FE.

Avviser

Fogh Rasmussen selv avviste løgnbeskyldningene onsdag.

– Jeg avviser fullstendig anklagene og jeg vil ikke innlate meg på en debatt med en sparket medarbeider, sa Fogh Rasmussen.

Han avviser også at det bør nedsettes en granskingskommisjon, fordi han mener alle opplysninger i saken allerede er lagt fram for Folketinget.

– Alt er åpent. De opplysninger vi har fått fra FE er blitt lagt fram, sier han.
(NTB-Ritzau)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no