skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Falluja i Irak. (Foto: Scanpix)
Falluja i Irak. (Foto: Scanpix)

Våpenhvilen sprekker

To amerikanske marineinfanterister ble søndag skadd og en iraker ble drept i et sammenstøt i Falluja, til tross for at partene har blitt enige om en våpenhvile i byen.

Publisert 10.04.2004 23:10. Oppdatert 11.04.2004 16:13.
Folk som har flyktet fra kampene forteller om en spøkelsesby.

– Vi har en våpenhvile, men de overholder den ikke, sa kaptein Jason Smith søndag. Han forteller at en amerikansk soldat ble truffet i hodet og en annen i beinet. De var på vei for å undersøke et mulig gjemmested for en snikskytter, som skal ha skutt mot en amerikansk forlegning.

En annen gruppe marineinfanterister ble sendt til stedet, og støtte sammen med fire irakere væpnet med rakettdrevne granater. En av irakerne ble drept, ifølge sersjant Daniel Almond.

– Vil trekke seg ut

Hendelsen fant sted to timer etter at våpenhvilen mellom amerikanske styrker og opprørere i Falluja trådte i kraft søndag morgen. Inntil da hadde det tilsynelatende vært rolig i byen.

En irakisk mellommann sa søndag morgen at dersom våpenhvilen blir overholdt vil de amerikanske marineinfanteristene trekke seg ut av byen.

– De to sidene har lovet å holde seg til avtalen. Den første fasen innebærer en seks timers våpenhvile mellom klokka 10 og 16 (klokka 8 og 14 norsk tid) i dag søndag, sa Hatem al-Husseini, som er medlem av Irakisk islamistparti.

– Deretter begynner fase to, med en tilbaketrekking av marineinfanteristene fra Falluja og utplassering av irakisk politi og det irakiske sivilforsvaret, sa han.

Husseini sa han hadde et møte med USAs administrator for Irak, Paul Bremer, sendt lørdag kveld, etter å ha hatt samtaler med opprørsledere i Falluja.

- Våpenhvilen holder

USA avviser at de har gått med på å trekke seg ut av Falluja dersom våpenhvilen holder. Det sier USAs sivile administrator i landet, Paul Bremer.

Tidligere i dag sa en irakisk forhandler at de amerikanske styrkene skulle trekke seg ut, dersom visse vilkår var oppfylt.

I ettermiddag ble det på ny meldt om skyting i Falluja.

(NRK-NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no