skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
BRENNER: Et bolighus i nærheten av Falluja er satt i brann. Folket flykter nå fra de intense kampene i byen. (Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen)
BRENNER: Et bolighus i nærheten av Falluja er satt i brann. Folket flykter nå fra de intense kampene i byen. (Foto: AP Photo/Muhammed Muheisen)

- Pausen over i Falluja

Innbyggerne i Falluja flykter fra byen etter fem dager med kraftige kamphandlinger, som nå fortsetter etter at okkupasjonsstyrkene tok en pause i 90 minutter i dag.

Publisert 09.04.2004 09:58. Oppdatert 09.04.2004 12:26.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Fem dager etter at de førtste harde kampene mellom sunnimuslimske opprørere og den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken, flykter innbyggerne i Falluja fra byen.

Menn, kvinner og barn prøver å ta seg ut fra byen, og til den nærliggende landsbyen Naimiyah, som er kontrollert av amerikanske styrker, melder AFP.

De amerikanske styrkene har nå gjenopptatt kamphandlingene, etter at de tok en 90 minutter lang pause tidligere i dag. Det opplyser oberstløytnant Brennan Byrne til AFP. Pausen ble brukt til å hjelpe skadde i byen, men varslede samtaler med sunnimuslimene ble det ingenting av, opplyser Byrne.

Også fjernsynskanalen Al Jazeeras korrespondent i Falluja melder om kamphandlinger. Ifølge fjernsynskanalen skal amerikanske styrker ha innledet kraftige angrep, og flere irakere skal være skadet.

SÅRET: 3 år gamle Nura er en av de mange sårede i kamphandlingene mellom amerikanske soldater og sunnimuslimske opprørere. Sykehusene i byen fortviler over situasjonen. (Foto: AP PHOTO/Muhammed Muheisen)

Bad om utsettelse

Helsemyndigheter i byen bad allerede i går om at kamphandlingene mått opphøre for å frakte ut sårede til andre sykehus, og for å hente sårede som ligger i gatene inn til behandling.

- Vi vet at det ligger sårede og døde begravet under ruiner i byen, men vi kan ikke få dem til behandling på grunn av kampene, sa direktøren for sykehuset i Falluja i går.

-Mer motstand enn i fjor

Kampene i Falluja de siste dagene har vært svert intense. En amerikansk militærlege sier til fjernsynskanalen Al Jazeera at motstanden mot okkupasjonsstyrkene nå er kraftigere enn noen gang under invasjonen for ett år siden.

Etter flere dager med kamphandlinger, skal amerikanske styrker kun ha klart å bevege seg et par kilometer nærmere sentrum av byen, melder Al Jazeera.

- Militære operasjoner i bystrøk er den mest intense formen for krigføring. Det minner om angrepet på byen Hue i Vietnam, sa oberstløytnant Brennan Byrne til fjernsynskanalen.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no