skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Britiske soldater manglet utstyr

De britiske soldatene som deltok i krigen i Irak, manglet det nødvendige utstyret.

Publisert 29.02.2004 10:49.
De høyere offiserene som planla felttoget gjorde en elendig jobb, skriver London-avisen Sunday Telegraph.

Britisk soldat i Irak (Foto: Scanpix / Reuters)
Deler av utstyret manglet fullstendig, andre deler fungerte ikke, het det i helgens utgave av den konservative søndagsavisen.

Artikkelen henviste til en fortrolig rapport som skal legges fram for den britiske hærens overkommando i løpet av mars.

Fra før av sliter statsminister Tony Blair og hans regjering tungt med anklager om at de bevisst eller ubevisst førte britene inn i Irak-krigen på sviktende grunnlag.

Nå utvides altså kritikken til også å omfatte den militære planlegging og ledelse av krigføringen.

«Spinn»

Men det dreier seg om to sider av samme sak, framholdt Sunday Telegraph i sin artikkel. For mange soldater mener offiserene, fra forsvarsstaben i London ned til den enkelte avdeling i felten, brakte politikernes «spinn» på saken videre.

«Spinn» betyr i denne sammenheng en mer eller mindre fordreid presentasjon som skal gi det svar på et omstridt spørsmål som «spinndoktorenes» oppdragsgivere ønsker. Blair-regjeringen er lenge blitt kritisert for å benytte seg av slike propagandametoder.

I utkastet til rapport som Sunday Telegraph har fått tilgang til, heter det at krigen på sørfronten i Irak endte med seier for britene fordi Saddam Husseins styrker ikke ville slåss. – Hvis de hadde gjort alvorlig motstand, kunne vi fått store problemer, fastslår forfatterne.

Drept

Sunday Telegraph fortalte også historien om sersjant Steve Roberts, som ble drept etter at han fikk ordre om å overlate beskyttelsesutstyret sitt til en annen soldat. Britene hadde ikke nok slikt utstyr til å la alle soldater få hvert sitt sett.

I forrige uke fortalte en ikke navngitt soldat til fjernsynsselskapet Channel Four at han bare fikk med seg fem geværpatroner da han ble sendt ut i kamp. Andre har klaget over mangel på klær, støvler og beskyttelsesutstyr mot kjemisk krigføring.

En høyere offiser som ber om å få være anonym sier at det verste ved saken neppe er selve utstyrsmangelen. Det er langt verre at denne mangelen undergraver den livsviktige tilliten mellom alminnelige soldater og deres overordnede, mener denne offiseren.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no